©Adobe Stock Licentie

Een duidelijk verschil tussen functioneel en ceremonieel vervoer

Een overbrengwagen wordt vooral gebruikt om een lichaam sereen van punt a naar punt b te vervoeren. Deze overbrengwagens worden vooral ingezet vlak na het overlijden. Een overlijden thuis of op de openbare weg, een overbrengwagen heeft vaak een betere mobiliteit om snel en gemakkelijk een overledene te vervoeren. Om een overledene te vervoeren worden deze wagens ook vaak binnenin omgebouwd om brancards of kisten in de wagen te kunnen plaatsen.

Overbrengwagens worden vervaardigd op basis van verschillende bestaande merken. Net zoals bij de klassieke lijkwagen zijn overbrengwagens gebouwd op basis van bestaande voertuigen. Het is ook mogelijk dat men bestaande monovolumes of lichte vrachten ombouwd tot overbrengwagen. Zo is de Chrysler een mooi voorbeeld of de Mercedes Vito/Viano, die vaak gebruikt worden op Belgische bodem als overbrengwagen.

De overbrengwagen kan ook gebruikt worden als materiaalwagen bij uitvaarten. Hij kan het materiaal dat nodig is tijdens de uitvaart, bijvoorbeeld om de kist of urne op te plaatsen, snel en efficiënt vervoeren naar eender welke locatie..