CrematoriaCrematoriumNieuwsUitvaarttrends

Gaan we straks vaker elektrisch cremeren? (video)

In tijden waarbij gas en elektriciteit enorm veel geld kosten, speelt ook het milieu nog steeds een belangrijke rol.  Veel crematoria gebruiken vandaag gas als middel om te kunnen cremeren.  Maar overal ter wereld worden er ook elektrische crematieovens geplaatst.  Zo gaan er stemmen op om in ons land elektrisch te gaan cremeren.

Milieu en duurzaamheid zijn sleutelwoorden vandaag.  Ook voor een uitvaart zijn er al duurzame alternatieven, zoals resomeren en cryomeren. Maar deze vorm van lijkbezorging is nog niet toegestaan in ons land. Een duurzaam afscheid dat wél is toegestaan, is het elektrisch cremeren.

De elektriciteit kan vandaag op verschillende manieren worden opgewekt, door windmolens en zonnepanelen.  Het zal de toekomst vormen, dat elk gezin zelfvoorzienend wordt.

Waar ligt het verschil met een elektrische crematieoven?

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene door middel van vlammen verbrand. Hiervoor gebruikt het crematorium veelal een gasoven. Elektrisch cremeren gaat anders. De oven werkt net zoals een elektrische oven die je thuis hebt staan. Alleen is de elektrische crematieoven groter.

De elektrische oven wordt verhit met verwarmingselementen. Zo komt er een enorme hitte vrij, die wordt verspreid door ventilatoren. Door deze hoge temperatuur vergaat het lichaam tot stof, door verbranding. Dit proces neemt minder tijd in beslag dan de verbranding door vlammen.

Uitstoot is minder

Bij elektrisch cremeren is deze uitstoot een stuk lager. Dat komt omdat de energie die nodig is duurzaam opgewekt kan worden. Met zonnepanelen of windmolens. Hierdoor komen er alleen broeikasgassen vrij door het lichaam en de kist en deze worden gefilterd alvorens er uitstoot kan zijn.  Veelal gaat er alleen maar warmte naar buiten. Het gebruik van een elektrische oven brengt de CO2 uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie terug.

Een gemiddelde crematie verbruikt zo’n 60 kubieke meter aan gas, er zijn crematoria die minder gebruiken door de ovens goed af te stellen. Dit staat gelijk aan ongeveer 140 keer een douche nemen.

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1500 kubieke meter gas per jaar; 25 crematies stoten dus net zoveel uit als één huishouden in één jaar.

Cremeren is dus niet echt heel duurzaam. Bij elektrische crematie is er geen fossiele brandstof meer nodig, maar alleen duurzaam opgewekte energie. Op deze manier is er geen gas nodig. Elektrisch cremeren is daarom energieneutraal en een zeer milieuvriendelijk alternatief.

Het meest duurzame

Het meest duurzame is gewoon begraven, met een eco-grafkist (geen karton, daar heb je veel water en strijkmiddel voor nodig).  Waarbij de ontbinding van het lichaam op een normale ongehinderde manier kan plaatsvinden.

Dit topic zal nog blijven groeien, de duurzaamheid in de uitvaartsector.  Straks komt misschien de goedkeuring van het resomeren of humusatie.  Dan staan we weer een stapje dichter bij milieuvriendelijk afscheid nemen.

Echter zijn de kisten die nu in Vlaanderen begraven worden, volledig afbreekbaar.  Dit staat vooropgesteld in de Vlaamse normen.  In Vlaanderen mag er bijvoorbeeld geen polyester grafkist begraven worden, omdat dit de ontbinding van het lichaam tegenhoudt.  Een populieren grafkist van duurzaam houtbeheer, is een mooi voorbeeld van ecologisch omgaan met uitvaartproducten.  Onze Belgische leveranciers zijn hierin wereldspelers.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria