kist-uitvaartYarden en Monuta zien af van de fusie plannen.  “De partijen hebben een verschil van inzicht over de onderlinge waardering van hun bedrijven”, maakten de ondernemingen dinsdag bekend.  Afgelopen februari maakten Monuta en Yarden bekend dat er gekeken werd of de bedrijven samen verder konden gaan om het op een na grootste uitvaartbedrijf in Nederland te creëren. Door de fusie zou een vrijwel ‘landelijke dekking van uitvaartcentra en crematoria’ zijn ontstaan.

De uitvaartbedrijven zeiden hun slagkracht te willen vergroten om zo “een leidende rol te spelen op het gebied van uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen”. Door de uitvaartcentra beter te spreiden over het land zouden meer klanten bereikt worden. Ook wilden Monuta en Yarden online groeien en verder uitbreidden in Duitsland.

De uitvaartorganisaties zijn van vergelijkbare grootte. Monuta heeft ruim 100 vestigingen en meer dan een miljoen verzekerden. De omzet in 2012 bedroeg 276 miljoen euro. Yarden telt bijna 1 miljoen leden en heeft 51 vestigingen. In 2012 waren de inkomsten 187 miljoen euro.

De concurrentie op de uitvaartmarkt, waar veel, vaak kleinere ondernemers toetreden, is de laatste jaren scherp toegenomen. Dela is de grootste speler in de branche met een omzet in 2011 van 465 miljoen euro.  Veel personeel van deze twee uitvaartketens beginnen een eigen uitvaartonderneming, alles is te huur, een lijkwagen, rouwcentrum enz. Ze hebben enkel een computer en telefoon nodig om een eigen onderneming te starten.

bron + foto: z24.nl
Deel dit!

Plaats een reactie