DiscussiesNieuwsUitvaartondernemer

Graag een begraafplaats op Linkeroever

©CB - Uitvaartvlaanderen.be - Uitvaartpro.be

Uitvaartzorg Lieve Hemel, gevestigd op Linkeroever, pleit voor de oprichting van een begraafplaats op die locatie. Op dit moment moeten mensen namelijk ver reizen om hun dierbaren te begraven en te bezoeken, of ze moeten een flinke som geld betalen om een plekje te bemachtigen in een aangrenzende gemeente.

Elk Antwerps district heeft zijn eigen begraafplaats, en volgens schepen Els van Doesburg (N-VA), verantwoordelijk voor begraafplaatsen, is er geen probleem met de huidige situatie. Antwerpenaren kunnen namelijk kiezen op welke Antwerpse begraafplaats ze kosteloos begraven willen worden, ongeacht het district waarin ze wonen.

Echter, volgens Christel Van de Velde, zaakvoerster van uitvaartzorg Lieve Hemel, leidt dit wel degelijk tot ongemakken omdat er geen begraafplaats in de buurt is. Van Doesburg benadrukt dat het Schoonselhof historisch gezien bij Antwerpen centrum hoort en de mooiste begraafplaats van Vlaanderen is, met diverse mogelijkheden voor begraven.

Maar voor de inwoners van Linkeroever is de schoonheid van het Schoonselhof niet het enige waar ze tegenaan lopen. Er wonen namelijk ook oudere mensen op Linkeroever die niet altijd goed ter been zijn, en zij moeten een flinke afstand afleggen om de rustplaats van hun geliefden te bezoeken.

Veel inwoners kiezen daarom al jarenlang voor begraafplaatsen in omliggende gemeenten, zoals Zwijndrecht, dat slechts 6 kilometer verderop ligt. Maar dit is een prijzige beslissing. Niet-inwoners betalen namelijk een taks van 150 euro om uitgestrooid te worden, en een graf in welke vorm dan ook kost niet-inwoners 1.060 euro voor tien jaar. Het is ook nog onduidelijk of de taks zal worden verhoogd als Zwijndrecht binnenkort tot Oost-Vlaanderen behoort.

“Op dit moment is er geen tekort aan ruimte op onze begraafplaatsen, dus er zijn geen plannen voor een nieuwe begraafplaats,” aldus Els van Doesburg.

Christel is ervan overtuigd dat zij niet de enige is die ontevreden is over deze situatie. Ze is vastberaden om stappen te ondernemen en heeft binnenkort een afspraak met Antwerps schepen van Erediensten Tatjana Scheck (Vooruit).

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies