NieuwsUitvaartondernemer

Het crematorium van Hasselt gaat pacemakers en inwendige defibrillatoren inzamelen voor een onderzoek

©Adobe Stock Licentie

Samen met het bedrijf Euremadics gaat het crematorium van Hasselt pacemakers en inwendige defibrillatoren inzamelen voor een onderzoek.  Zo gaat men bekijken of men de batterij of zelfs de gehele pacemaker opnieuw kan gebruiken.

Voor de crematie worden pacemakers en defibrillatoren altijd verwijderd door ofwel een arts maar meestal door de begrafenisondernemer, dit om de beschadiging van de verbrandingsoven in het crematorium te voorkomen.

Tot nu toe worden ze daarna weggegooid, en belanden ze bij het restafval. “Een pacemaker bestaat uit een batterij, titanium en uit elektronica en men weet niet juist hoe men dit moet recycleren”, zegt Dirk Segers van Euramedics, een bedrijf dat op de campus van UHasselt gevestigd is. Maar soms kan het nog best nuttig zijn. “Wij willen daarom dit product een tweede, duurzaam leven geven door het te verzamelen bij de crematoria.”

Het verloopt zo: de pacemakers worden opgehaald, grondig gereinigd en dan wordt bekeken of de batterij nog een lang leven heeft. “En als die batterij nog goed is, dan kan die hergebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, voor veeartsen en eventueel ook om terug te implanteren in patiënten”, zegt Segers.

Het gaat voorlopig om een pilootproject in het crematorium in Hasselt, met ongeveer 600 tot 800 pacemakers en defibrillatoren per jaar. Als het een succes blijkt, dan kan het naar het hele land worden uitgebreid.

bron: vrt nieuws en eigen redactie

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in:Nieuws