NieuwsUitvaarttrends

Het Nederlandse Dela en Monuta pleiten voor verplichte certificering

©Adobe Stock Licentie

De Nederlandse uitvaartbedrijven DELA en Monuta, pleiten voor een verplichte certificering van alle uitvaartondernemers in de nieuwe Uitvaartwet en stellen ook hogere kwaliteitseisen aan uitvaartorganisaties voor.

Monuta-directeur Quinten Fraai geeft aan dat ongeveer 10% van de nabestaanden ontevreden is over de uitvaarten, wat neerkomt op zo’n 16.000 uitvaarten per jaar.

Fraai vindt dit te veel en daarom pleiten ze voor een verplichte certificering in de nieuwe wet. Er bestaat al langer discussie over dit onderwerp en het is niet duidelijk of deze klachten betrekking hebben op gecertificeerde of niet-gecertificeerde uitvaartorganisaties.

De meerderheid van de Nederlandse uitvaartondernemers heeft geen certificering.  In Nederland heeft men, net zoals in ons land, geen diploma meer nodig om het vak van uitvaartondernemer te moeten uitvoeren.

Dit is niet ten goede van de kwaliteit tegenover de rouwende families.  Ook in België zien we steeds meer mensen in het vak stappen en is het beroep van uitvaartmedewerker een knelpunt beroep geworden.

Echter zijn de nieuwe niet-gediplomeerde en soms zelf uitgeroepen uitvaartondernemers helemaal niet opgeleid en hebben deze mensen geen of heel weinig vakervaring.

Een oplossing zou een keurmerk kunnen zijn.  Hierover wordt al langer gesproken.  Een keurmerk kan begrafenisondernemers met de juiste criteria, in het daglicht stellen.  Zo vindt de consument kwaliteit terug.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws