Nieuws

Het Nederlandse Dela mag dan toch Yarden overnemen na verkoop van crematoria

©Licentie Adobe Stock

Uitvaartverzekeraar en ondernemer DELA mag de sectorgenoot Yarden in Nederland overnemen, maar de twee bedrijven moeten dan wel zeven crematoria en twee uitvaartcentra verkopen. Dat heeft mededingingsautoriteit ACM in Nederland beslist op het overnameverzoek van DELA.

Volgens het Nederlandse ACM kunnen de twee grote uitvaartketens samengaan als de zeven crematoria en twee uitvaartcentra verkocht worden. “Op die manier blijven er voldoende alternatieven in de uitvaartsector.” In negen regio’s zou die keuze in het gedrang kunnen komen na het samengaan van de twee.

“Daardoor zouden de prijzen kunnen stijgen of de kwaliteit kunnen verminderen”, aldus de ACM. Zowel DELA als Yarden bezitten in Nederland crematoria, begraafplaatsen, uitvaartcentra, en mortuaria en zijn actief op de markt voor uitvaartverzekeringen.

Het gaat al geruime tijd financieel slecht met het Nederlandse Yarden. Dankzij de overname wordt deze uitvaartketen van de ondergang gered. “Door de overname komt er zekerheid voor de polishouders van de uitvaartverzekeringen van Yarden”, aldus de toezichthouder.

Voor de crematoria van Yarden in Beuningen, Heerlen, Groningen, Schagen, Utrecht en Venlo moet een nieuwe eigenaar gezocht worden. Hetzelfde geldt voor het crematorium van DELA in Spijkenisse en twee uitvaartcentra van Yarden in Veldhoven en Venray. “De ACM moet de kopers van deze locaties goedkeuren.”

Het was lang onzeker of Dela wel doorging met de overname van Yarden, maar dat zou nu toch gebeuren.  Hiermee wordt Dela nog groter dan het al was.

Door de overname komt er zekerheid voor de polishouders van Yarden. DELA garandeert de 390.000 houders van de naturapolissen dat ze de komende tien jaar niet hoeven bij te betalen als ze gebruikmaken van het eigen uitvaartbedrijf van de organisatie.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws