persoonlijke uitvaartHoe kan je een uitvaart personaliseren zonder ‘over the top’ te gaan?  Vandaag stapt men meer af van de vaste planning voor een uitvaart.  Dit ziet men zowel in de kerkelijke rituelen als de burgerlijke.  Zoals iedereen weet geeft de burgerlijke, meer ruimte om te personaliseren.  Maar, wat kan personaliseren inhouden?

Het personaliseren kan uit verschillende stappen bestaan.  Dit kan al starten bij het overlijden.  Welke kledij had de overledene graag aan, bij leven?  Zullen we de overledene hiermee laten opbaren?  Een foto van de overledene op het drukwerk, al dan niet op de rouwbrief of naast de urne, op de kist.  Waarvan hield de overledene? Welke muziek?  Welke bloemen?

Er zijn zoveel stappen om een uitvaart heel persoonlijk te maken.  Vaak ziet men uitvaarten met tekeningen, bloemstukken in bepaalde geliefde vormen, heel persoonlijk drukwerk met een gedicht door de overledene geschreven.  Het kan ver gaan, uiteindelijk zijn het de nabestaanden die het gevoel moeten hebben dat zij afscheid hebben genomen op de manier waarop zij het wilde.  Bij burgerlijke uitvaarten, het tonen van beelden of foto’s met geliefde muziek op de achtergrond.  Het leven tonen van de overledene, met muziek maakt een uitvaart heel persoonlijk.

Begrafenisondernemer investeren in beeld en klank in de eigen aula.  Steeds meer.  Hoe meer mensen zulke uitvaarten bijwonen, met beeld en klank, hoe meer dit zal gevraagd worden.  Zal de kerkelijke uitvaart daarom nog meer achterop hollen?  Misschien. Het zijn vragen voor de toekomst.  Toch lijkt een persoonlijke aanpak voor een uitvaart een win-situatie te zijn voor de begrafenisondernemer.

Deel dit!

Plaats een reactie