Het lijkt erop dat de uitvaartsector snel evolueert de laatste jaren.  Niet alleen in België maar ook in onze buurlanden.  Er komen steeds meer begrafenisondernemers bij en tegelijk treedt er schaalvergroting op.

Dit lijkt tegenstrijdig maar toch de harde realiteit van vandaag.  Wachtlijsten met gewilligen om de opleiding tot begrafenisondernemer te volgen tot buitenlanders die in onze sector zonder diploma een begrafenisonderneming zouden kunnen oprichten.  Het zijn maar enkele van de nieuwsberichten die de laatste weken gepubliceerd werden in de media.

Daarnaast is er de groeiende vraag naar crematie.  In bepaalde regio’s van ons land, groeit de vraag tot meer dan 90%.  Dat is zo het geval in Antwerpen.  Het klassieke begraven wordt door crematie meer en meer weggeduwd.  De crematoria zullen het hoe dan ook nog drukker krijgen en qua capaciteit misschien nog moeten opkrikken.

Zeker wanneer men dit vergelijkt met Nederland, zijn er in ons land bitter weinig crematoria.  Dit komt door het feit dat er privé crematoria in Nederland gebouwd mogen worden, in België is elk crematorium in handen van de overheid door middel van een intercommunale samenwerking binnen gemeenten en steden.

Zal de opkomst van meer begrafenisondernemers iets doen aan de prijs?

Wanneer er zoveel begrafenisondernemers bij komen, breekt er dan een prijzenoorlog uit?  In Nederland beeft de sector op dat vlak.  Toch als we bepaalde media mogen geloven.  Door de opkomst van honderden nieuwe ‘eenpitters’ wordt de prijs gedrukt.  Een uitvaart zou dus in Nederland, goedkoper worden.  Hoewel het daar in vergelijking met België al erg duur was.

De prijs in België voor een begrafenis is laag.  In bepaalde regio’s zelfs zo laag dat men zich de vraag kan stellen of er überhaupt nog winst gemaakt wordt?  Wanneer men een begrafenisfactuur ontleedt, komt men al snel tot de vaststelling dat een begrafenisondernemer per begrafenis hoge kosten heeft.  Om dan nog te zwijgen over infrastructuur, rollend materieel, water, gas, elektriciteit,enz.

Een Belg vindt een begrafenis duur

Toch vindt de consument een begrafenis nog altijd duur in België.  Gemiddeld 4.000 euro in België, in Nederland als snel 7.500 euro of meer.  Men mag de waarde van een mooie begrafenis niet onderschatten.  Het is enkel goed voor het rouwproces.  Als het ware de start van het rouwproces, dat voor iedereen anders en uniek is.

Hoe komt het toch dat de prijzen binnen twee landen zo verschillend zijn?  De uitvaartcultuur is ook compleet verschillend in Nederland in vergelijking met België.  Iedereen is bij geboorte zo goed als gedekt door een uitvaartverzekering van de ouders.  Het vormt een onderdeel van het leven en voelt aan als een ‘standaardverzekering’: de uitvaartverzekering.

Grote ketens hebben in Nederland jaren de markt kunnen aansturen.  Zo werden er ook prijzen gebruikt en wellicht door de jaren heen geïndexeerd.  Dit zou de aanleiding kunnen zijn van hogere begrafeniskosten in Nederland.  Een uitvaartverzekering is in België niet standaard en voelt ook zo niet aan.  Men praat niet graag over de eigen dood, we zijn misschien wat introverter als het gaat om de dood?

Een jonge generatie komt eraan?

Er zit een jonge generatie aan te komen.  Een nieuwe frisse wind door de uitvaartsector?  Dat blijkt toch zo, wanneer er zelfs wachtlijsten zijn om de opleiding tot begrafenisondernemer te kunnen volgen.  Alhoewel niet iedereen die de opleiding volgt of start, het zal maken tot volwaardig begrafenisondernemer.

Men kan zich enkel wel de vraag stellen: wat als de investering als nieuwe begrafenisondernemer er niet uit komt?  Wat als er te weinig werk binnen komt?  Het kan toch enige tijd duren voor er werk binnen komt, laat staan dat je snel break-even draait? Dan soms nog zonder jaren ervaring, die je toch achter de kiezen moet hebben om je werk op een degelijke manier te kunnen aanbieden.  Het zijn toch gevaarlijke stappen, als er geen omzet is?  Dat is wat men nu ziet in Nederland, er komen er veel bij maar hoeveel gaan er weg en gaan ze misschien failliet?  Dan zit je daar met een put van schulden.

De groene uitvaarten

Wat men in gans de wereld ziet zijn de opkomende groene uitvaarten.  De uitvaarten die milieuvriendelijk zijn.  Daar horen zelfs klassieke teraardebestellingen bij, maar dan met een lijkwade in plaats van een kist.  Want crematie is niet altijd even milieuvriendelijk dan men denkt.

Het resomeren vindt toch stilaan zijn weg binnen veel Amerikaanse staten.  Zo zal het resomeren wellicht ook zijn weg naar Europa vinden.  Het systeem is wel niet zo goedkoop maar het is wel milieuvriendelijk.  Er komt geen vlam aan te pas en er komen geen gassen vrij.

Urnen die de as van een persoon dragen, die later een boom doen groeien.  Het is al lang geen nieuws meer.  Er bestaan zelfs voorwerpen in de vorm van een ei waarmee een overledene in een bepaalde houding kan begraven worden, waaruit later ook een boom kan groeien.  De markt staat niet stil en evolueert mee.

 

Deel dit!

Plaats een reactie