Nieuws

Hoe gaan we duurzaam om met afscheid nemen?

Hoe gaan we duurzaam om met afscheid nemen?

Het resomeren kwam in de Nederlandse media erg onder de aandacht.  Onder de noemer ‘hoe gaan we duurzaam om met afscheid nemen?’  Elektrisch cremeren zal in de nabije toekomst een manier zijn om duurzamer met de dood om te gaan. Maar er zijn ook andere alternatieven, opgelost worden in vloeistof bijvoorbeeld. Sabrina Franken, directeur uitvaartverzorging bij Yarden, vertelt erover bij het Nederlandse programma Spraakmakers.

“Uiteindelijk is de hele uitvaart behoorlijk vervuilend. Omdat vele genodigden naar de uitvaart komen en veelal met de auto.  Daarom is er steeds meer vraag naar duurzame uitvaart”, vertelt Franken. Één van de nieuwe alternatieven voor begraven en cremeren is resomeren. Het lichaam gaat in een speciale machine en wordt ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof en verwatering.

Er blijft dan een wit poeder over, dat te vergelijken is met de asresten van een crematie. “Het wordt gedaan met een kleiner apparaat dat minder vervuilend is. De techniek heeft geen gas nodig, is duurzamer en ethisch verantwoord”, aldus Franken van het Nederlandse Yarden

Inmiddels hebben 14 Amerikaanse staten het resomeren goedgekeurd en wordt het in vijf staten effectief uitgevoerd. Ook andere landen zijn ermee bezig.

In Nederland mag je vooralsnog alleen begraven of cremeren volgens de wet. Maar daar kan binnenkort verandering in komen. “We hebben al eerder contact gezocht met de Tweede Kamer en die wacht nu op het finale rapport”, vertelt Franken. “Eind van de maand is het rapport klaar en wordt het opgestuurd naar de minister. Dan buigt de Kamer zich erover om de mogelijkheid te bekijken om de wet aan te passen. We hebben daar goede verwachtingen van.”

Mevrouw Franken van Yarden heeft er goede hoop op dat het resomeren in Nederland zal worden goedgekeurd.

Bekijk de reportageSpraakmakers.

.

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws