DiscussiesNieuwsUitvaartondernemer

Hoe gaat de uitvaartsector om met ecologie in de toekomst?

©Licentie Adobe Stock

De uitvaartsector is altijd bezig geweest met het bieden van waardige en respectvolle afscheidsceremonies voor de overledenen. Maar in de afgelopen jaren is er een toenemende belangstelling ontstaan voor de milieukwesties rondom uitvaarten. Mensen willen hun laatste rustplaats vinden op een manier die minder belastend is voor het milieu.  Of toch op zijn minst trachten.

Natuurbehoud en duurzaamheid

Tegenwoordig zijn er diverse opties beschikbaar om ecologische uitvaarten mogelijk te maken. Zo zijn er begraafplaatsen die specifiek gericht zijn op natuurbehoud en duurzaam beheer. Deze begraafplaatsen bieden graven aan in natuurgebieden waar geen grafstenen of andere monumenten geplaatst mogen worden, zodat de natuurlijke omgeving behouden blijft.  In Vlaanderen is er een verbod op het gebruik van pesticiden op begraafplaatsen, dit om het milieu te sparen.

Belgische kistenfabrikanten

Crematie is nog steeds een populaire keuze bij veel mensen, maar ook hierbij wordt rekening gehouden met het milieu door middel van alternatieve crematieprocessen. Er zijn bijvoorbeeld crematoria en begrafenisondernemers die gebruik maken van biologisch afbreekbare urnen en kisten, waardoor er minder afval geproduceerd wordt en materialen hergebruikt worden.  Dit ziet men ook bij onze Belgische kistenfabrikanten.

Resomeren nog niet toegelaten

Een andere optie is resomeren, dit proces lost het lichaam op in water en kaliumhydroxide waardoor alleen botten overblijven. Dit proces gebruikt minder energie dan crematie en produceert geen schadelijke stoffen.  Echter is dit vandaag in ons land nog niet wettelijk toegelaten.

De sector speelt een belangrijke rol

De uitvaartsector speelt een belangrijke rol bij het bewust maken van mensen over de impact die traditionele uitvaarten hebben op het milieu. Dit heeft geleid tot nieuwe initiatieven, zoals de ontwikkeling van ecologische uitvaartcentra, aula’s die gekoeld of verwarmd worden door middel van stroom via zonnepanelen, en de organisatie van groene uitvaartbeurzen in het buitenland. Hier kunnen bezoekers zich laten informeren over duurzame alternatieven en hun vragen stellen aan deskundigen.

In het kort: de uitvaartsector is bezig met het omgaan met ecologie door middel van diverse opties zoals natuurlijke begraafplaatsen, alternatieve crematieprocessen en gerecyclede materialen. Het bewust maken van mensen over deze opties is ook een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Door deze initiatieven wordt er gestreefd naar waardige en respectvolle afscheidsceremonies die minder belastend zijn voor het milieu.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies