DiscussiesNieuws

Hoe kunnen we de kwaliteit van onze uitvaartsector hoog houden?

De lange en vele discussies over de afschaffing van de vestigingswet blijft bij vele nazinderen.  Het blijft ook het gespreksonderwerp bij begrafenisondernemers onderling, ook onlangs op de Funeral beurs in Brussel was dat zo.  Mensen met jarenlange ervaring worden nu ‘belaagd’ door concurrenten zonder ervaring.

Het begint met de afschaffing van de vestigingswet, maar het gaat verder dan dan.  Waar wordt onze kwaliteit onder de loep gehouden?  Of door wie?  Crematoria hebben vandaag meer dan ooit een oog op wat er gebeurt.  Zij zien veel en veel uitvaartondernemers hebben crematoria nodig.  Hetzij voor crematie, koffietafels of plechtigheden.

Er staan mensen zonder enige ervaring voor de klas van uitvaartmedewerkers

Daarnaast is er de opleiding.  Wie controleert daar de leerkrachten?  Wanneer er vandaag effectief mensen voor de klas staan zonder enige ervaring, waar dat vroeger mensen uit de sector waren met jarenlange ervaring, staan er nu mensen voor de klas zonder enige ervaring.  Hoe dat kan, daar stelt men zich vragen bij.  Want meer scholen bieden deze opleiding aan, het moet dan wel goed en degelijk gegeven worden.  Ook dit was een gespreksonderwerp op de Funeral beurs te Brussel.

Heeft de ‘versoepeling’ van de wetgeving een effect op onze kwaliteit?

Wellicht heeft de aanpassing van de wet een effect op onze kwaliteit.  Mensen zonder ervaring kunnen zomaar onze markt op komen.  Er gebeuren sowieso fouten, ons beroep is er geen dat je zomaar kan uitoefenen.  Als je het meent, moet je jarenlang mee lopen met een ervaren persoon.  Dan pas kan je eigenlijk zeggen dat je ervaring hebt.

Hier en daar een uitvaart als drager mee uitvoeren, is lang niet genoeg om jezelf als ervaren persoon naar voor te duwen.  Laat staan een eigen zaak op te starten.  Maar hoe gaan we onze kwaliteit dan effectief kunnen bewaren?

Een kwaliteitslabel?

Nederland heeft voorbeelden van een vrije markt met verschillende verenigingen en de daarbij horende deontologische codes waaraan men zich moet houden.  Alsook een kwaliteitslabel voor de aangesloten uitvaartondernemers.  Is dat de oplossing?  Een kwaliteitslabel van een vereniging?  Of moeten we het anders aanpakken?

Moet er een controlerend orgaan komen?  En vooral van wie gaat dat orgaan uit?  De overheid?  Of een door de overheid erkende beroepsvereniging?   Of een kwaliteitslabel van een door de overheid erkende beroepsvereniging?  Het is een discussie die momenteel loopt.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies