kist-boven-putDe prijzen van uitvaarten verschillen enorm van uitvaartondernemer tot uitvaartondernemer.  Ook in Nederland was er veel te doen rond de prijzen van uitvaarten en hoe deze duizenden euro’s van elkaar kan verschillen, wanneer je simpelweg een andere uitvaartondernemer aanstelt en een prijsofferte vraagt.

Eigenlijk is het geen geheim, dat elke uitvaartondernemer zijn eigen prijzen stelt, net zoals elke andere zelfstandige handelaar en dat deze prijzen dan enorm kunnen verschillen van elkaar.  Soms zelfs wanneer de uitvaartondernemers in één zelfde gemeente of stad werkzaam zijn.

Prijzen verschillen van producten tot diensten

Uiteraard hangen prijzen af van wat de klant, de familie, bestelt.  Een crematie is duurder wanneer men geen grafzerk of concessie neemt bij een klassieke teraardebestelling.  Dat is vaak een misvatting bij de consument.  Crematie is niet goedkoper.

Een simpele grafkist kost bij de ene uitvaartondernemer misschien 650 euro en bij de andere misschien maar 450.  Hierin kan een complete uitvaartofferte een verschil vormen.  De prijzen die opgesteld worden voor de diensten, formaliteiten, vervoer, ceremonie ect, worden ook opgesteld en kunnen verschillen.

In Nederland heeft tot 70% van de populatie een uitvaartverzekering

Het is niet zo dat de markt van de uitvaart binnen Nederland en België te vergelijken valt.  Tot 70% van de Nederlandse populatie heeft een uitvaartverzekering.  Dat is in België een pak minder.  Een uitvaart kost in België veelal ook een heel deel minder dan in Nederland.  Vandaar dan sommige Nederlanders Belgische uitvaartondernemers kiezen in de rand met Nederland, omdat deze soms veel goedkoper werken dan de Nederlandse collega’s.

Prijzen hebben geen connectie met een uitvaartverzekering

De prijzen die vooropgesteld worden hebben niet zoals in Nederland, een direct connectie met een uitvaartverzekering.  België telt maar één uitvaartgroep die zowel begrafenisondernemers als uitvaartverzekeringen verkoopt.  Verder zijn andere begrafenisondernemers onafhankelijk.  Deze onafhankelijke ondernemers stellen zelf de eigen prijzen op.

Toch laat men deze uitvaartgroep vaak aan het woord binnen televisieprogramma’s of radioprogramma’s, omdat zij marktleider zijn binnen de uitvaartverzekeringen.  Al vormt deze groep niet de grootste groep qua begrafenisondernemers, integendeel.  Ook al komen er steeds meer uitvaartverzekeringen op de markt, daar België een grote potentiële markt vormt voor uitvaartverzekeraars.

Zal het aantal uitvaartverzekeringen invloed hebben op de uitvaartprijs van de toekomst?

Het aantal uitvaartverzekeringen zal wellicht nog stijgen.  Een uitvaart kost geld, of dit echt altijd nodig is, is de vraag.  Wie een andere vorm van verzekering heeft die uitbetaald bij overlijden, zoals een levensverzekering, heeft in principe geen uitvaartverzekering nodig.  Verder kunnen uitvaartkosten bekostigd worden door de tegoeden op de bankrekening van de overledene.

Of het aantal uitgeschreven uitvaartverzekeringen ook rechtstreeks invloed zullen hebben op de uitvaartprijs, is een belangrijke vraag.  Hoe meer mensen een uitvaartverzekering hebben, zal men dan de gemiddelde uitvaartprijs zien stijgen?  Zij die het financieel erg moeilijk hebben, kunnen baat hebben bij een uitvaartverzekering.  Of deze uitvaartkost daarom duurder wordt, valt af te wachten.

Deel dit!

Plaats een reactie