Je kan het zo gek maar niet bedenken maar in Groot-Brittannië bestaat het: ‘Rent a Mourner‘, wat zoveel wil zeggen als: ‘huur een rouwende’.  Wanneer men weinig aanwezigen verwacht op een begrafenisplechtigheid, kan men bij dit bedrijf terecht om aanwezigen in te huren.  

Het lijkt alsof de overledene een grote vriendenkring had

Op die manier lijkt het alsof de overledene veel mensen kende. In een land waar een begrafenis al bijna onbetaalbaar is geworden, een uitvaartcultuur hangt van begrafenisketens en uitvaartverzekeringen, is men een dienst rijker.  Ongeacht de plechtigheid of geloof, men kan altijd aanwezigen inhuren, zo staat op de website geschreven.

Professionele rouwenden

Het is niet zomaar een aanwezige of een rouwende, maar het is een professionele rouwende.  Wat de taak inhoudt voor de rouwende die je inhuurt, lijkt nog wat onduidelijk.  Ze kunnen in elk geval goed communiceren met de ‘echte’ aanwezigen van de begrafenis.

Zo raar is dit niet.  In Aziatische landen is het niet ongewoon om mensen in te huren tijdens een begrafenis.  Het gaat zelfs zo ver dat men soms strippers inhuurt om de overledene te eren.

Helpen bij spanningen tussen familieleden

Naast het aanwezig zijn, kunnen deze professionele rouwenden ook helpen.  Helpen bij het communiceren tussen familieleden die in onmin met elkaar leven.  Tijdens begrafenissen kunnen spanningen soms hoog oplopen.  Ook dan is het mogelijk dat de professionele rouwenden de spanning breken en zodoende verloopt de begrafenis zonder ruzie.

Prijzen staan niet op de website van Rent a Mourner.  Of het ook zo’n vaart zal lopen in ons land, waar men aanwezigen kan inhuren, lijkt die kans klein.

Deel dit!

Plaats een reactie