De vraag naar crematie stijgt jaar na jaar in westerse landen.  Wat de vraag naar crematoria in de hand werkt.  Wereldwijd worden daarom extra crematoria gebouwd, maar één ding ziet men overal terug: protest.

In Amerika kiest vandaag meer dan 50% van de bevolking voor crematie.  Dat schrijven Amerikaanse uitvaartmedia.  Begrafenisondernemers investeren wereldwijd in crematoria, maar wanneer men de aanvraag doet, krijgt men meestal protest van de buurtbewoners.

Een klassiek crematorium of resomatorium bouwen, een vraag die menig begrafenisondernemers zich moeten stellen. Een resomator kost geld, maar een klassieke crematieoven ook.  Hoewel de uitstoot tussen beide toestellen enorm verschillend is, is het resultaat bijna gelijk.  Men houdt resten over om een urne te vullen.

In België is er eveneens protest geweest wanneer crematoria worden gepland.  Actiegroepen vormen een blok tegen de komst van crematoria en voeren een juridische strijd.

Maar crematie wordt steeds meer de norm en wordt steeds vaker gekozen.  Dat kunnen we zien aan de onderstaande afbeelding van Cremation Association of North America.  Die voorspelt dat het aantal crematies in Noord-Amerika in 2018 naar 63,2% zal stijgen.

cremationrate

Het grote verschil tussen ons land en andere landen is het privatiseren van crematoria.  Dat is in België niet mogelijk.  Ook begraafplaatsen kunnen in België niet privaat worden opgericht.  Crematoria en begraafplaatsen in België kunnen dus aanzien worden als een deel van een privaat bedrijf, omdat deze worden gebouwd met overheidsgeld.

 

Deel dit!

Plaats een reactie