NieuwsUitvaartondernemerUitvaarttrends

In tijden van inflatie groeit de interesse om te werken in de uitvaartsector

©Licentie Adobe Stock

Het zijn moeilijke tijden, van hoge grondstofprijzen sinds de covid-pandemie tot een inflatie die prijzen van veel producten doen stijgen.  Veel markten hebben het moeilijk maar één markt, daar zegt men vaak van: die is mogelijk ‘recessiebestendig’.  Want mensen sterven altijd.

Echter stijgen de prijzen ook voor de producten binnen de uitvaartsector.  Van hout tot gas bij crematies.  Maar de uitvaartsector is een ‘levende’ sector.  Die sinds de covid-pandemie erg in beeld kwam door de overlijdens die de pandemie met zich meebracht.

Pensioengerechtigd

Uitvaartondernemers weten dat velen in de sector willen komen werken en dat is niet alleen zo in ons land.  In vele landen is dit het geval.  Zo is er een arbeidstekort in Amerika, zeker in de uitvaartsector.  Die sector heeft nu te maken met de uitstroom van mensen die pensioengerechtigd zijn.

Men is op zoek naar jong bloed om de uitvaartsector te ondersteunen.  En dat jonge nieuwe bloed is en zal nodig zijn.  Want de komende jaren zullen het aantal overlijdens wereldwijd enkel stijgen.

24% meer inschrijvingen

Dat er interesse is om deel te kunnen uitmaken van deze uitvaartsector in Amerika, staat in een rapport van de American Board of Funeral Service Education (“ABFSE”).

Daar meldt men dat er in 2021 een toename was van 24% van het totale aantal inschrijven in vergelijking met 2020.  De meerderheid van de nieuwe studenten zijn vrouwen.

De afgestudeerden van vandaag zijn 72% vrouw op basis van de cijfers van “ABFSE”. Dit staat in contrast met de bijna 2 miljoen vrouwen die tijdens de COVID-19-pandemie de arbeidsmarkt hebben verlaten.

Volgens California’s Employment Development Department , zal het aantal begrafenisondernemers of mensen die werken in de uitvaartsector, naar verwachting veel sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage voor alle beroepen of sectoren.

Maar heeft men wel een goed beeld van wat de job inhoudt?

Dit is iets dat soms anders uitvalt dan men verwacht.  Een woensdagmiddag thuis met de kinderen en elk weekend op de bank voor tv, zo werkt het niet in de uitvaartsector.  Een overlijden komt niet altijd verwacht.  In het weekend wordt er dan eveneens vaak gewerkt.  Zaterdag is een populaire dag voor een uitvaart én er sterven ook mensen in het weekend.

Wachtdiensten en weekendwerk horen er bij.  Het is vanzelfsprekend.   Een begrafenisondernemer getuigt: “Ik had ooit een man op sollicitatie voor een openstaande vacature in onze uitvaartonderneming. Toen de man op kantoor kwam voor een gesprek, vertelde hij dat hij geen overledenen wilde zien mocht hij in onze uitvaartonderneming komen werken”.

Het spreekt voor zich dat werken met overledenen en rouwende mensen bij het pakket hoort als men in de uitvaartsector wil werken.  Misschien wordt de taak van begrafenisondernemer of uitvaartmedewerker onderschat?  De job kan soms op verschillende vlakken moeilijk zijn.  Lange dagen weg van huis, veel uren werken en dan weer wachten.  Het klinkt misschien raar maar binnen de uitvaartsector is het een normaliteit.  Je moet het willen doen.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws