Crematorium KortrijkDe intercommunale Psilon heeft een dagvaarding gestuurd naar het Vlaams Gewest en de stad Kortrijk.  Psilon is de uitbater van het recent gebouwde en geopende crematorium van Kortrijk.  Tegen het crematorium lopen momenteel drie rechtszaken die als doel de sluiting van het nieuwe crematorium voor ogen hebben.  Vooral het actiecomité ‘Samen Sterk’ vecht tegen de uitbating van het crematorium op die plaats.  

Een zaak tegen de milieuvergunning bij de Raad van State, een zaak tegen de bouwvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en een milieustakingsvordering bij het hof van beroep in Gent.

Het dagvaarden van de stad Kortrijk is opmerkelijk, daar de stad mee in de intercommunale is opgenomen en tot 19% van de aandelen van het crematorium bezit.  De andere 81% van de aandelen zijn andere gemeenten rond de stad Kortrijk die tot 10 miljoen euro investeerden in het crematorium.

Drie jaar actief en 8.000 crematies verzorgd

Vandaag is het crematorium drie jaar actief en heeft het tot 8.000 crematies verzorgd.  Omdat de strijd voor de sluiting van het crematorium nog volop aan de gang is wil de intercommunale zich nu indekken.  Indien het crematorium zou moeten worden gesloten, verliezen de 22 gemeenten van Zuid-West Vlaanderen hun investering van 10 miljoen euro die ze in het crematorium investeerde.  Daarom wil men zich nu indekken.

De intercommunale dagvaardde beide partijen en wil er zo voor zorgen dat zowel Kortrijk als het Gewest mee opdraait voor de eventuele schade, omdat die overheden destijds de fouten hebben begaan bij het samenstellen van het Bijzonder Plan van Aanleg. De foutaansprakelijkheid verjaart na twintig jaar. Vandaar dat Psilon nu de dagvaarding heeft moeten versturen, voor de deadline van 30 september.

Verantwoordelijkheid nemen als behoorlijk bestuur

‘Wij moeten dit doen vanuit onze verantwoordelijkheid als behoorlijk bestuur, omdat we rekening moeten houden met een worst case scenario’, zegt directeur van het crematorium Jan Sabbe. ‘Dit is een voorzorgsmaatregel. Concreet gebeurt er nu niets, maar als we de exploitatie gedwongen moeten stopzetten, kunnen we de schade wel mee verhalen op Kortrijk en het Gewest.’

Toch blijft het vreemd dat een intercommunale zijn grootste aandeelhouder dagvaardt. ‘Het zou nog vreemder zijn geweest als 81 procent van de aandeelhouders opdraait voor een fout die niet door hen is gemaakt’, zegt Sabbe. ‘Ik heb vanuit de stad ook geen onbegrip gehoord over deze stap, die we uiteraard eerst hebben doorgepraat met alle partijen.’

Kortrijk ziet het niet als vijandige dagvaarding

Kortrijk, dat dus ook één van de vennoten is, ziet het alvast niet als een vijandige dagvaarding. Rudolf Scherpereel, waarnemend burgemeester Kortrijk: “Dat is een goeie reactie van Psilon. Als goeie huisvader moet zij dat doen. Anderzijds betreuren wij dat de buurtbewoners de procedures verderzetten. Het is zoals bij windmolens, niemand wil ze in hun tuin.”

Noch Psilon noch stad Kortrijk geloven trouwens dat een rechter ooit zal beslissen dat Uitzicht dicht moet.

Deel dit!

Plaats een reactie