Het internet is ontegensprekelijk een onderdeel van onze maatschappij en ons leven geworden.  De begrafeniswereld kon daarom niet uit blijven.  Het startte met de online condoleances, informatie leveren aan mogelijke klanten op de website van de begrafenisondernemers, foto’s en allerhande links.

Zo begon het.  Vandaag gaat het veel verder dan dat. In België loopt het nog zo geen vaart, maar in Amerika, Nederland, Duitsland en andere Westerse landen, gaat men veel verder met het internetgebeuren en de dood.

Men zet er gewoon alle prijzen online die met een begrafenisplechigheid te maken kunnen hebben.  Sommigen zijn voor anderen zijn dan weer erg tegen.  In België kan men de websites met prijzen bijna op één hand tellen.  Buiten de websites van begrafenisondernemers die online pakketten aanbieden gerekend.

Alle diensten en producten transparant online

Neen, het gaat om begrafenisondernemers die hun prijzen per dienst online zetten.  Het regelen, de aangifte, de lijkwagen, drukwerk, bloemen en ga zo maar door.  Alles per dienst of product online te vinden.  Heel transparant voor de consument, daar gaat iedereen mee akkoord en dat is ook logisch.

Of het voordelen heeft voor de begrafeniswereld, is de vraag.  Want wie aan een begrafenisondernemer een prijsofferte vraagt, krijgt er wel een.  Vele begrafenisondernemers vragen zich af of het nut van de online prijslijsten schadelijk is voor de eigen onderneming, want de concurrentie kan zich zo op jouw zaak afstemmen.

Of heeft dat met de concurrentie niets te zien?  Want iedereen werkt op zijn eigen manier.  En mensen kiezen jouw voor uw manier van werken.  Ziet de consument het misschien anders en moeten we onderling geen angst voor elkaar hebben?  Het zijn grote vraagtekens.

Vergelijken van begrafenisondernemers en prijzen in het buitenland

In elk geval groeien de platformen in het buitenland, van online prijslijsten en websites waarop men begrafenisondernemers qua prijs kan vergelijken.  Telt de prijs voor elke consument?  Hoogstwaarschijnlijk niet voor iedereen, maar voor velen misschien wel.  Een uitvaart kost geld, in België zijn we goedkoop.  Het valt op dat de duurdere uitvaartkost zich in landen situeert waar grote uitvaartketens de markt bepalen en in handen hebben.

Met Groot-Brittannië, Nederland en Amerika als voorbeeld.  Landen waar uitvaartverzekeringen de uitvaartkost gewoonweg nog niet dekt.  Schrijnende situaties waarbij families moeten gaan lenen om een familielid waardig te kunnen begraven.  Misschien kan het online vergelijken in die landen wél parten spelen voor de consument.

Een uitvaartverzekering of contract, geeft je misschien geen vrije keuze?

Daarenboven speelt het contract en de uitvaartverzekering bij een uitvaartketen een belangrijke rol.  Is er vrije keuze van begrafenisondernemer of hangt men contractueel vast aan een uitvaartketen die ook de uitvaartverzekering leverde?  Het staat vaak in de kleine lettertjes van contracten en uitvaartverzekeringen.  Iets waarbij men niet wil bezig zijn als men geconfronteerd wordt met een overlijden.

Geeft dit het gevoel dat België op dat vlak wat achterop hinkt?  Wellicht niet.  Waarom?  In België zijn de verschillen qua begrafenisondernemers niet zo héél groot.  Omdat de meesten onafhankelijke begrafenisondernemers zijn die niet vasthangen aan een uitvaartketen.  Er zullen uiteraard goedkope begrafenisondernemers zijn en er zijn er duurdere, zoals bij vele sectoren.  Wie men kiest, betaalt men.

Waarom ligt de kost van een begrafenis gevoeliger dan bij het kopen van een ander product?  

Een begrafenis zal vandaag in België gemiddeld rond 4.000 euro kosten, zonder koffietafel.  Het gaat om het afscheid van iemand waarvan men houdt, waarom mag dat dan net geen geld kosten?  Het is raar, maar dat is voor vele mensen een dure affaire.  Wanneer men op vakantie gaat kost het ook veel geld, maar een afscheid moeten betalen, dat liever niet.

Het online vergelijken van prijzen, doet het af aan de kwaliteit of niet?  

Een product online vergelijken, we doen het allemaal en dat is ook logisch. Bij bekende merken, weet men wat men koopt en wat de kwaliteit ervan is.  Bij begrafenisondernemers is dat geheel anders.  Het is een pakket dat men koopt met een gevoelsfactor eraan verbonden.  Men maakt gelukkig niet zo heel veel begrafenissen mee in de eigen familie, gemiddeld om de 12 jaar.

Dus kwaliteit vergelijken binnen de begrafeniswereld zonder er ervaring mee te hebben, is echter moeilijk.  Dan moet men al terug kunnen vallen op mond-aan-mond reclame en vertrouwen op ervaringen van een ander.  Dan lijkt het logisch dat men toch eens gaat vergelijken online.

Vergelijken in kleine dorpen, heeft dat zin?

In kleine dorpen lijkt dit minder te helpen, daar is minder keuze. Veelal zijn er maar één of twee begrafenisondernemers te vinden.  Om dan online te vergelijken, lijkt absurd, want die ondernemers hebben misschien geen prijzen online en een begrafenisondernemer nemen van 25 kilometer verderop is ook geen evidente keuze.  De kleine ondernemer vanuit het dorp kent men meestal ook.

Er zijn veel factoren die meespelen bij het online vergelijken van prijzen en producten, begrafenisondernemers.  In Amerika en Nederland lijkt het een hype.  Daar staan basisprijzen en pakketten gewoon online te vinden.  Grote lijsten met vele namen en mogelijkheden.  België zal daardoor achterop hinken, of misschien niet?

Deel dit!

Plaats een reactie