Goedkope-uitvaart-beste-keuzeDe website z24.nl neemt de grote Amerikaanse doodskistproducent Hillenbrand onder de loep en bekijkt of het interessant kan zijn om te investeren in een aandeel van deze producent.  Amerikaanse bevolking groeit en veroudert tegelijk.  Dan zou je denken, dat het gunstig kan zijn om te investeren in aandelen van dit bedrijf.  Toch heeft de Amerikaanse doodskistenmarkt enorm te kampen met specifieke problemen.

Het probleem van crematie

Zo is er het “probleem” van de crematie.  Meer en meer Amerikanen kiezen voor crematie en daardoor worden er minder doodskisten verkocht.  Deze doodskisten die gebruikt worden voor een klassieke teraardebestelling in Amerika, kosten verkoopprijs al snel 10.000 dollar.  Gemiddelde prijs.  Voor de gemiddelde Belg is dat héél veel geld.  Een doodskist in België kost(te) 700 euro, in een onlangs gepubliceerd onderzoek.

Deze keuze voor crematie brengt ook andere bedrijfszetten met zich mee.  Zo heeft men de bijkomende crematieproducten zoals urnen en speciale goedkope crematiekisten.  Ook in software en websites voor begrafenisondernemers heeft de Hillenbrand groep zich gespecialiseerd.  Het aandeel van dit bedrijf zou volgens specialisten een waardevol aandeel kunnen zijn, wanneer men geduld heeft.  Af en toe zou het aandeel kunnen zakken, maar over lange periode zou het aandeel stijgen.

Marktleider op de Noord-Amerikaanse markt

Dit bedrijf is marktleider op de Noord-Amerikaanse markt van doodskisten. Een markt die goed is voor een jaarlijkse omzet van circa 1,3 miljard dollar per jaar. Het afgelopen kwartaal kon Hillenbrand ‘meevallende’ cijfers rapporteren – de griep bleek dit seizoen namelijk meer levens te hebben geëist in vergelijking met een jaar eerder.

Hillenbrand telt ongeveer 6.000 medewerkers en bestaat uit twee sterk van elkaar verschillende divisies. Hierbij gaat het om de ‘Batesville’-divisie enerzijds en de ‘Proces Equipment Group’-divisie anderzijds. De competitieve positie van Hillenbrand is vrij goed. Haar Batesville-divisie heeft bijna de helft van de Amerikaanse markt van grafkisten in handen.

Erg winstgevend maar groeit nauwelijks

Deze divisie is recensiebestendig en erg winstgevend maar groeit nauwelijks. De Amerikaanse markt van grafkisten is een zogeheten oligopolie waarbij een klein aantal ondernemingen goed is voor het overgrote deel van de markt: Hillenbrand, York Group en Aurora hebben samen circa driekwart van de markt in handen.

Lees het volledige artikel van z24.nl

 

Deel dit!

Plaats een reactie