Goedkope-uitvaart-beste-keuzeSinds de start van de financiële crisis lijkt alles wat geld kost onder de loep te worden genomen.  Vooral door de consument.  Een uitvaart kost geld, soms veel geld, naargelang wat de consument wenst.  In België situeert de gemiddelde uitvaartkost vandaag rond € 4.000.  Dit is uiteraard een gemiddelde kost, van een uitvaart zonder overdadigheid.

Schrikt de consument op van de uitvaartkosten?

Hierdoor schrikt de consument vaak op.  Toch wil men vaak veel.  Veel voor weinig geld.  Op die manier vlakken de winstmarges van begrafenisondernemers af.  Daarom richtte vele begrafenisondernemers een “goedkopere uitvaart” concept op.  Het worden er steeds meer.

Maar is deze goedkopere oplossing wel de beste keuze?  Want wat krijgt men voor het weinige geld?  Vaak zit hierin geen uitvaartplechtigheid begrepen, moet hiervoor worden bijbetaald.  Een crematie pakket kost gemiddeld € 1.595 bij verschillende begrafenisondernemers.

Geen drukwerk, mortuariumkosten, noch plechtigheid

In deze prijs zit enkel de crematie, het vervoer, een kist, formaliteiten.  Geen drukwerk, geen mortuariumkosten of “ligdagen”, geen kosten voor een plechtigheid en geen echte lijkwagen, maar een functionele lijkwagen.  Wanneer men deze prijs bekijkt, is het goedkoop, maar wil men wel altijd op die manier een dierbaar familielid begraven?

Zou het kunnen dat nabestaanden hiervan spijt krijgen?  Omdat men kiest voor een heel goedkope oplossing?  Geen afscheidsplechtigheid, drukwerk, lijkwagen, personeel, bloemen, gewoon cremeren en de as verstrooien.  Wat velen soms niet weten, is dat er in deze goedkope prijs géén mortuariumkosten noch vervoer van een rusthuis of “thuisoverlijden” inbegrepen zijn.

Externe bijkomende kosten

Het vormen dan op dat moment extra kosten.  Zo ook wanneer men een teraardebestelling kiest, in een goedkope formule, heeft men veelal meer personeel nodig voor de effectieve teraardebestelling, het zakken van de kist.  Niet elke begraafplaats neemt deze taak op zich.

Kiest de consument deze “goedkopere uitvaart” voor de prijs of gaat het om een principiële keuze?  Wil de consument niet meer uitgeven aan de dood van een dierbaar familielid of draait het echt om het geld?  Het zijn vragen die men kan stellen, wanneer consumenten begrafenisondernemers opbellen om prijzen te vergelijken.

Bekijk het filmpje:

Deel dit!

Plaats een reactie