Nieuws

Is er behoefte aan uitvaarten op zondag?

In Nederland doet men er alles aan om anders te zijn dan de collegae begrafenisondernemers.  Bepaalde uitvaartbedrijven starten daarom de uitvaarten op zondag op.  Daar zou volgens de begrafenisondernemers behoefte aan zijn.

Als groot uitvaartbedrijf kan je altijd wel mensen voorzien, ook op zondag.  Maar als kleine ondernemer is dat niet haalbaar.  Wanneer je al 24/24 beschikbaar bent en daar bovenop nog eens op zondag uitvaarten doet, stopt je werk nooit.

Altijd bereikbaar, nu ook uitvaarten op zondag?

Het stopt nooit, dat klopt.  Je bent altijd bereikbaar.  Maar de drukte die in de week heerst, zou op zondag eigenlijk niet mogen heersen.  Waarom is er eigenlijk een weekend?  Dat het klimaat in Nederland en België op uitvaartvlak enorm verschilt, is geen nieuws meer.  Toch zijn er vergelijkingen merkbaar.

Wat in Nederland ingevoerd wordt, komt misschien ook overgewaaid naar België.  Misschien ook de uitvaarten op zondag?  Maar die in België enkel haalbaar als het een privé gebeuren is.  Begraafplaatsen zijn van de overheid en die werken niet op zondag.

Wat moet je aanrekenen voor je diensten op zondag?

Wat is de prijs van een uitvaart op zondag?  Waar legt men de grens?  Hoeveel kan je als begrafenisondernemer aanrekenen voor zoiets?  Vandaag zijn er al veel begrafenisondernemers die fel meer aanrekenen voor een uitvaart op zaterdag.  Laat staan dat men een uitvaart op zondag organiseert, wat is de prijs daarvan?

In elk geval zal de consument de keuze voor een uitvaart op zondag voelen in de ‘portefeuille’.  Want elke zelfstandige vraagt extra voor werk in het weekend.  Zo ook zal de begrafenisondernemer het extra aanrekenen.

50% duurder in Nederland

De gemiddelde uitvaartkost in Nederland is al snel 50% of meer, duurder dan die in België.  Dus wordt de uitvaartondernemer heel goed vergoed voor zijn diensten.  Dat komt omdat bijna iedereen in Nederland een uitvaartverzekering heeft.  In België amper 15%.  Daarenboven heeft men in Nederland grote uitvaartketens die zowel uitvaartverzekeringen verkopen als begrafenisondernemers bezitten, alles gebeurt dus onder één dak.  Zo blijft het geld ook binnen één bedrijf.

Gemeenten zouden dan mee moeten in het verhaal

Hopelijk komt het zover niet dat dit dé keuze wordt om een uitvaart op zondag te laten plaatsvinden.  De gemeenten zouden hoe dan ook mee moeten in het verhaal, omdat ze de begraafplaatsen moeten bemannen.  Die moeten ook extra vergoed worden voor hun diensten op zondag.  Voorlopig zal het (gelukkig?) nog zo’n vaart niet lopen.  Maar wat als het ooit wél zover komt.

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws