Japan kampt door de vergrijzing met een tekort aan crematoria. Er overlijden meer mensen dan de crematoria aankunnen. Er moest daarom een oplossing komen voor de wachtrij aan overleden Japanners. De oplossing volgens een ondernemer in Kawasaki: een lijkenhotel. 

VERBORGEN MORTUARIA

In een gebouw met een zilveren gevel en zwarte gordijnen voor de ramen is een van de eerste commerciële lijkenhotels van Japan gevestigd. In deze verborgen mortuaria worden lichamen ondergebracht tot er wel een plekje vrij is in een van de overbezette crematoria.

74 EURO PER DAG IN HET LIJKENHOTEL

„Er moeten crematoria gebouwd worden, maar daar is geen plek voor en dat leidt tot ‘lijkvluchtelingen’, aldus woordvoerder Hisao Takegishi tegenover Reuters. Wat zo’n nachtje in het dodenhotel kost? Japanners moeten 9000 yen (omgerekend zo’n 74 euro) per dag neertellen om hun overleden familielid tot vier dagen te laten bewaren in een van de tien kamers. In die tijd kan gezocht worden naar een beschikbare plek in een crematorium in de buurt.

STERFTECIJFER NEEMT TOE

Het sterftecijfer neemt in Japan toe door een vergrijzing van de bevolking. Jaarlijks sterven er gemiddeld 20.000 mensen meer dan het voorgaande jaar. Omstreeks 2040 wordt verwacht dat de piek plaatsvindt met 1,7 miljoen doden per jaar.  Hier ziet de hoteleigenaar wel business in. Hij is van plan om in meer Japanse steden lijkenhotels te openen.

PROTEST VAN OMWONENDEN

Helaas voor de ondernemer is niet iedereen even blij met zijn nieuwe zaak. Buurtbewoners vinden het maar niets dat ‘lijkvluchtelingen’ in hun straat worden opgevangen. Dit uiten ze in een protest waarbij posters en vlaggen worden opgehangen tegen het tussenstation.

Klanten van Sousou zijn daarentegen hartstikke blij dat ze een plek hebben om overleden dierbaren te stallen. „Ik vind het geweldig dat families en kennissen hun geliefden kunnen komen bezoeken, voordat ze naar het crematorium gaan”, zegt de 69-jarige Hirokazu Hosaka. Zijn moeder ligt in het hotel.

200 OVERLIJDENS PER DAG IN KAWASAKI

In Kawasaki overleden vorig jaar maar liefst 75.000 mensen, ruim 200 per dag. Maar er zijn maar 20 crematoria in de miljoenenstad. En het probleem speelt in heel Japan. De hoofdstad heeft 26 crematoria, terwijl in 2014 daar maar liefst zo’n 300 mensen per dag overleden.

De eigenaar van het lijkenhotel is daarom van plan om ook hotels in andere steden te beginnen.

Deel dit!

Plaats een reactie