NieuwsUitvaartondernemer

Jongeren willen massaal in de uitvaartsector aan de slag

©Adobe Stock Licentie

Jongeren willen massaal in de uitvaartsector aan de slag

Hasselt – Opvallende cijfers in de opleiding Funeraire Zorg bij opleidingscentrum SyntraPXL. “Nooit eerder was ons publiek zo jeugdig als dit jaar. Meer dan 60 procent is jonger dan 35. Dat was de vorige jaren bijna omgekeerd.” De opleiding Funeraire Zorg aan SyntraPXL leidt al decennia uitvaartassistenten op. Gemiddeld telt de opleiding jaarlijks zo’n 65 studenten.

“Voorheen was dat voor de job van begrafenisondernemer, maar het traject werd herwerkt”, legt Pieter Vissers van SyntraPXL uit. In het aanbod zitten nu enkele opvallende opleidingen. “Zoals postmortale make-up en lichaamsverzorging, of een opleiding ‘omgaan met rouw en verlies voor zorgverleners, leerkrachten, opvoeders en psychologen’.”

Maar bezint eer ge begint, want het slaagpercentage van deze uitvaartopleiding ligt vrij laag. “We streven best een hoge kwaliteit na en het is niet iedereen gegeven. Ongeveer 45 procent van iedereen die begint, sluit het jaar succesvol af”, zegt Vissers. “Toch merken we dit jaar dat meer dan 60 procent jonger is dan 35 jaar. Dat was voorheen omgekeerd.”

Morbide nieuwsgierigheid?

Is de dood meer bespreekbaar geworden bij de jonge generatie? “Het mysterie van de dood trekt nu eenmaal jonge mensen aan”, zegt André Creemers, voorzitter van Funebra Limburg dat de Limburgse uitvaartsector verenigt. “Daarbij speelt een tikkeltje morbide nieuwsgierigheid, misschien sensatie zelfs.

Dat verklaart meteen de lage slaagcijfers van de opleiding, want zo’n opleiding is veeleisend en er komt meer bij kijken dan men denkt. Van het mooi opbaren van een overledene tot de kennis van successierecht om maar iets te noemen.

Maar de dood is de laatste jaren ook toegankelijker geworden.   Denk maar aan het internet.  Ik heb nog meegemaakt dat bij een overlijden de voorste gordijnen voor zes weken dicht werden getrokken en iedereen van de familie in zwarte rouw ging. Vandaag gaat alles sneller en is de dood benaderbaarder.”

“De job van begrafenisondernemer is meer vertakt: mensen werken als ritueel begeleider of in de mortuaria van ziekenhuizen. Ik ken een koppel dat zich specialiseert in ontgravingen”

De job is veranderd

“Daarbij is het beroep van de begrafenisondernemer veranderd”, gaat Creemers verder. “Vroeger was een begrafenisondernemer van alle markten thuis, een vertrouwenspersoon. Tegenwoordig is alles meer vertakt. Er zijn mensen die hun weg vinden als ritueel begeleider, anderen gaan dan weer aan de slag in de mortuaria van ziekenhuizen. Ik ken een koppel dat zich specialiseert in ontgravingen en nog iemand anders doet enkel ophalingen en verzorgingen. Dus de markt is breder geworden dan enkel het beroep van begrafenisondernemer. En dat trekt jonge mensen aan.”

Een van de jongste uitvaartassistenten is Gianluca Di Benedetto (19) uit Maasmechelen, die dit jaar afstudeerde. “Ik werkte al voor Uitvaartzorg Smeets in Hasselt, maar wilde toch een diploma”, vertelt Gianluca. “Mijn interesse werd gewekt bij het overlijden van mijn grootouders. Ik stelde zoveel vragen aan de begrafenisondernemer dat die mij op de man af vroeg of ik niet voor hem wilde komen werken. En dat heb ik dan gedaan.”

bron: hbvl.be en eigen redactie.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws