Kan België het aantal crematies straks niet meer aan?  Volgens Nederlandse media zou dat wel zo zijn.  Belgische journalisten zoeken naar antwoorden bij onze Belgische begrafenisondernemers en uitvaartprofessionals.  Maar Belgische begrafenisondernemers vragen zich af van waar deze informatie komt.

Yarden staat klaar om Belgen bij te staan

Volgens Nederlandse mediaberichten komt het via Yarden, een Nederlandse uitvaartondernemer en uitvaartverzekeraar.  Die zou crematoria hebben gelegen aan de Belgische grens.  Deze crematoria staan, naar eigen zeggen, klaar om Belgische crematies op te vangen.  Of dat echt nodig zal zijn, is onduidelijk.  Volgens vele Belgische begrafenisondernemers en professionals in de Belgische uitvaartsector, zal het niet nodig zijn.

Worden er Belgische prijzen gehanteerd?

In het persbericht van Yarden wordt geschreven dat het Belgisch crematie cijfer met maar liefst 40 procent gestegen is.   Van 50 naar 90 procent op drie jaar tijd.  De prijs van een crematie ligt in Nederland soms tot drie maal hoger dan in België.  Gaan deze crematoria ook Belgische prijzen hanteren?  Of moet de Belg even veel betalen als een Nederlander, die veel vaker een uitvaartverzekering heeft?

Werken alle Belgische crematoria al op volle capaciteit?

Niet alle Belgische crematoria werken op volle capaciteit en er zullen de komende jaren nog crematoria bij komen.  Bestaande crematoria hebben nog plaats voor extra crematieovens, mocht het nodig zijn.  De benodigde vergunningen kunnen daarbij ook afgeleverd worden, om het aantal crematies per jaar te kunnen bepalen.  Of het echt nodig zal zijn om over de grens te rijden voor een crematie, als Belgische begrafenisondernemer, het blijft een vraag.

De grens oversteken, niet ongebruikelijk onder ‘grensbegrafenisondernemers’

Klassiek zijn er begrafenisondernemers die al jaren de grens oversteken om in crematie te kunnen voorzien.  Dit omdat een Nederlands crematorium veel dichterbij ligt dan een Belgisch.  De crematieprijs speelt hier niet zo zeer een belangrijke rol.  Want er zijn crematoria die speciale Belgische prijzen voorzien, omdat de Belgische begrafenisondernemer geen aula gebruikt, veelal enkel de crematieoven.  Nederlanders gebruiken heel vaak de aula voor een crematie.  Dan ligt de prijs ook hoger.

Lees het persbericht van Yarden op een website van onze Nederlandse collegae.

foto: www.architectural-review.com

Deel dit!

Plaats een reactie