De open markt in Nederland op uitvaartvlak brengt zo zijn veranderingen met zich mee.  Veranderingen die de uitvaart op zich op verschillende vlakken zien veranderen.  

Uitvaarten worden volgens verschillende Nederlandse media goedkoper door de opkomst van verschillende kleine zelfstandige uitvaartondernemers die het opnemen tegen de grote ketens die Nederland rijk is op uitvaartvlak.

Van 1200 naar 1800 actieve begrafenisondernemers, dat is wat er de laatste jaren veranderd is.  De toename van het aantal kleine begrafenisondernemers ziet men niet alleen in Nederland, ook in België.

Nederland telde het afgelopen jaar rond de 149.000 sterfgevallen.  Door vergrijzing zal dit aantal de komende jaren toenemen. Het aantal uitvaartondernemingen stijgt sneller dan het aantal uitvaarten in Nederland.

Het aantal mogelijkheden en locaties zijn op uitvaartvlak in Nederland ook fors aangevuld.  Uitvaarten in het bos, persoonlijkere aanpak, het strand en de duinen, ook dat is de kleine zelfstandige begrafenisondernemer in Nederland niet ontgaan en maakt er gretig gebruik van.

Iedereen kan dus, zoals in België volgend jaar het geval zal zijn, zomaar uitvaartondernemer worden.  Om de uitvaarten in Nederland toch van hoge kwaliteit te laten blijven zijn er verschillende keurmerken op de markt gebracht.

 

Al één Belgische keurmerk aangekondigd

Ook België zal een keurmerk met zich meebrengen.  De Nationale Federatie van Begrafenisondernemers van België zal op de markt komen met een keurmerk.  Want straks zal niet elke begrafenisondernemer in België nog gediplomeerd zijn, zoals het vroeger wél het geval was.

In Nederland is er Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Het keurmerk garandeert gekwalificeerd personeel. Ook mogen de uiteindelijke kosten van een uitvaart niet hoger zijn dan vooraf afgesproken.

Het aantal kleine zelfstandigen brengt een daling van de uitvaartkost met zich mee voor de consument.  Velen van hen geven offertes af aan nabestaanden, lager dan 4.000 euro per uitvaart.  Vroeger lagen die cijfers hoger.

De uitvaartkosten zijn uiteraard sterk afhankelijk van wat men bij overlijden allemaal wenst.  Een dure grafsteen, grote koffietafel, een grafconcessie op belangrijke plek, het kost allemaal veel geld.  Als je een uitvaart ‘normaal’ houdt, zal men nooit teveel moeten betalen.

Daarnaast is elke begrafenisondernemer anders.  En hanteert men eigen unieke prijzen.  Net zoals een zelfstandige in andere sectoren, die prijzen kunnen ook verschillen.  Dat is net de reden waarom men offertes aanvraagt, omdat prijzen kunnen verschillen.

 

Voor- en tegenstanders

Zowel in België als in Nederland zijn er voor- en tegenstanders binnen de uitvaartsector.  Het grote aantal nieuwe begrafenisondernemers die erbij komen, brengt verandering met zich mee.  Er zijn begrafenisondernemers die net starten en weinig uitvaarten uitvoeren.  Op een half jaar amper 5 of 6.  “Kan je daarmee je brood betalen?” luidt het.

“Het is compleet idioot, die vrije markt”.  Vele stemmen in de Belgische uitvaartsector reageren gelijk.  “Zonder ervaring, zonder diploma, van nul starten in de begrafenissector is slecht voor de naam van de uitvaartsector!”  Bovendien, zij die investeren in een eigen onderneming zonder enige ervaring of opleiding, kunnen wel eens overkop gaan.  Met een schuldenberg als gevolg, is dat wat men wenst?

Het heeft zijn voor- en nadelen.  Of er in België een zelfde effect zal plaatsvinden met betrekking tot de uitvaartkost, is nog maar de vraag.  Een uitvaart in ons land, is al zo goedkoop.  Dan houdt de gemiddelde uitvaartondernemer er nog minder aan over dan nu.

 

Theorie en praktijk, een wereld van verschil

Daarnaast kan men wel opleidingen volgen, maar theorie en praktijk is een gigantisch verschil.  Dit loopt gelijk in België als in Nederland.  Ondervinden wat het werk inhoudt, kan men enkel leren als men er fulltime in werkt.  Dag in, dag uit.  Wachtdiensten, overbrengingen, opbaringen, papierwerk, uitvaarten, ‘the real thing’ heeft men nodig om kwaliteit aan de dag te kunnen brengen.

Gaat onze consument hier uiteindelijk niet de dupe van worden?  De dupe van de ‘onkunde’ van ‘vakmensen’ zo wordt het omschreven op Nederlandse sociale media.  Wanneer is iemand voldoende opgeleid?  Wanneer heeft men voldoende ervaring om kwaliteit te bieden en de naam ‘begrafenisondernemer’ te mogen dragen?  Men gaat nog altijd om met mensen en je werkt voor mensen.  Het is een echt ‘mensenvak’.

De angst zit erin dat de naam van de uitvaartsector nog meer door het slijk gehaald zal worden.  Daarnaast is de uitvaartsector verzadigd?  We merken dat velen in de uitvaartsector willen werken, door het aantal bezoekers en e-mails die zowel Uitvaartvlaanderen.be als Uitvaartpro.be te verwerken krijgen met als onderwerp: werken in de uitvaartsector.

 

“We gaan op korte termijn veel geld verdienen”

Men gaat er snel vanuit dat men op korte termijn veel geld kan verdienen met weinig te moeten werken.  Daar loopt men al geheel de mist in.  Want het werken in de uitvaartsector vraagt een ontzettend grote inzet van jezelf.  Wachtdiensten, uit je bed ’s nachts, geen alcohol, weinig plannen, rijd niet te ver weg… het zijn allemaal dingen waarmee geen rekening gehouden wordt.

Een 9 to 5 is het zeker niet.  En als zelfstandige begrafenisondernemers mag je uw uren niet uittellen, want dan is de prijs die hier gevraagd wordt voor een uitvaart, belachelijk laag.

We zijn benieuwd van wat de vrije markt gaat brengen in België.  Komen er nog velen bij of niet?  Wat met keurmerken?  Onder welke voorwaarden krijgt men als begrafenisondernemer een keurmerk?  Allemaal vragen die de toekomst zal beantwoorden.

 

Lees ook:

Begrafenisondernemers graag gezien op de internationale beurzen

FuneralDesk: dé software voor begrafenisondernemers

Uitvaartkisten te koop op bekende Nederlandse webshop

Deel dit!

Plaats een reactie