rouwmaaltijd2Een koffietafel, het hoort bij de uitvaart.  Tijdens de crematie of na de uitvaartplechtigheid naar een zaal of horecazaak om een maaltijd te nuttigen, het hoort erbij in ons land.  Van broodjes tot een warme maaltijd, naargelang de regio waar men werkzaam is.  Om een koffietafel of rouwmaaltijd te houden is er niet alleen werk voor of na de koffietafel, ook tijdens de koffietafel is er werk.

Hoge kosten voor het inzetten van personeel

Dit werk vraagt personeel, dit personeel kost geld.  Soms veel geld.  Men kan zich als begrafenisondernemer soms afvragen of een koffietafel zelf houden en voorzien voor een eigen familie, wel rendabel is.  Zonder dat je te duur wordt en anderen goedkoper kunnen werken.  Horecazaken kunnen gemakkelijk eigen personeel aan de slag laten gaan, wanneer een begrafenisondernemer zelf personeel moet inschakelen.

De sociale lasten op personeel schieten de pan uit.  Je kan een koffietafel voorzien als service en een klein winstmarge.  Want hoe je het ook draait of keert, een begrafenisonderneming is nog steeds een bedrijf en geen sociale instelling.  Dit vergeet de consument vaak, hoewel men op zulke ogenblikken in diep verdriet leeft.

De begrafenisondernemer de persoon op de juiste plaats

Op die ogenblikken is de begrafenisondernemer de man of vrouw op de juiste plaats om zij in rouw te helpen. Te helpen en bij te staan met alles wat de uitvaart inhoudt, zowel de koffietafel.  Het uitgeven aan een horecazaak of ze zelf uitvoeren.  Grote uitvaartbedrijven voorzien veelal zelf koffietafels, zodoende kan men een familie van a tot z helpen binnen één bedrijf.

Vormt de koffietafel of rouwmaaltijd een onderdeel van de uitvaart?  Ongetwijfeld wel.  Zeker in Vlaanderen, waar men gezien de regio, verschillende producten aanbiedt.  Van warme maaltijden naar brood met beleg en koffiekoeken.  Toch zijn er al uitvaartondernemers die gestopt zijn met koffietafels, omwille van het vele werk, de hoge kosten en het soms heel kleine winstmarge.

Deel dit!

1 reactie

 1. Ingrid Leenders on

  Meer lezen over koffietafels in Vlaanderen:
  “Gelieve de familie te volgen”door Rob Belemans e.a.
  Fijn boek! Bevat veel informatie en boeiende verhalen over heden en verleden.

  Zet aan het denken ook, welke rol voor de branche is weggelegd in behoud van cultuur of juist stimulering van vernieuwing. Eten troost en brengt samen. Laten we het emotionele belang van de koffietafel niet vergeten!

  Hartelijke groet
  Ingrid Leenders

Plaats een reactie