CrematoriaNieuws

Kortrijkse universiteit wil restwarmte van crematorium Uitzicht gebruiken

Het Kortrijkse crematorium Uitzicht zal wellicht binnenkort deelnemen aan een ecologisch project.  De restwarmte van de crematies die er gebeuren gaat men doorsturen naar het nabijgelegen gebouw van de universiteit.

De warmte komt van de crematie ovens.  Een deel van de warmte gebruikt het crematorium zelf om de eigen gebouwen te verwarmen, een ander deel daarvan zou met een aansluiting kunnen worden doorgegeven aan de universiteit om de gebouwen van de universiteit te verwarmen.

Het vormt een deel van een ecologisch verantwoord omgaan met restwarmte dat opgewekt wordt bij een crematie.  In Scandinavische landen wordt deze techniek al langer toegepast.  Daar worden zelfs zwembaden in de nabijheid van crematoria met restwarmte verwarmd.

Moderne crematoria kunnen meegaan met hun tijd, zo ook het crematorium van Kortrijk dat met deze beslissing een milieuvriendelijke stap zet.  Ook het crematorium van Antwerpen verwarmt een deel van de gebouwen met de warmte van de crematies die er plaatsvinden.

Er rest enkel nog de vraag of het ethisch wel verantwoord is.  Volgens het crematorium van Kortrijk gebeurt er helemaal niets verkeerd.  De warmte komt van de gasinstallatie gekoppeld aan de crematie ovens.  Het heeft dus niets met de lichamen te maken die er gecremeerd worden.  Op die manier vormt het project een echte win-win situatie.

Bekijk de reportage van de West-Vlaamse televisie

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria