crema-Antwerpen-ovensAartsbisschop Léonard en zijn bisschoppen beslissen over de uitvaartliturgie in crematoria.  Priesters mogen er niet meer voorgaan in de crematoria. Op zich is dit niet echt een nieuw nieuwsfeit want dit werd al eerder verboden in bepaalde regio’s van ons land.  Enkel een kort gebed zal toegelaten blijven. 

Verschillende media schrijven dit uit als zijnde een hot topic, toch is de open brief al opgemaakt in februari 2013 waarin de duidelijke richtlijnen opgetekend worden.  Echter plakt men nu een datum op het volledige verbod, 1 januari 2015 mogen priesters niet meer voorgaan in crematoria.  Geen integrale uitvaartdiensten in het teken van de katholieke liturgie.  Wie een volledige gebedsdienst of eucharistieviering wil, moet naar de kerk.

Sinds 2003 is het priesters in ons land officieel toegestaan in naam van de katholieke kerk een gebedsmoment te leiden in een crematorium. “Dit was bedoeld als een parallel van de gebeden op het kerkhof, aansluitend op de uitvaartliturgie in de parochiekerk”, schrijven de Belgische bisschoppen

“In de praktijk is dit afscheidsgebed in vele gevallen uitgegroeid tot een meer uitgebreide plechtigheid die de liturgische viering in de kerk vervangt,” menen de bisschoppen. Die vaststelling noemen ze “dubbel”. “Enerzijds kan men het aanbod vanuit de katholieke kerk als een vorm van diaconie beschouwen. Anderzijds rijzen er vragen bij de gegroeide praktijk. De hulp die wordt geboden, beperkt zich voornamelijk tot het rituele aanbod. Zo dreigt het kerkelijke engagement voor de rouwende families zich te beperken tot een louter rituele dienstverlening.”

“De evoluties binnen de uitvaartsector en binnen onze kerkgemeenschap nopen tot een evaluatie en heroriëntering van het aangegane engagement van de katholieke kerk in de crematoria”, besluiten ze. Concreet zal het priesters vanaf 1 januari 2015 verboden zijn integrale christelijke afscheidsplechtigheden in crematoria te leiden. Een kort gebed mag wel nog. “Het gaat hierbij echter niet om een volledige afscheidsplechtigheid, maar om een kort gebedsmoment”, benadrukken ze. “Het is te vergelijken met het gebed dat op het kerkhof kan plaatshebben.”

“We willen een vluchtige ceremonie in het crematorium vermijden ten voordele van een waardige in de kerk”, zegt woordvoerder van de bisschoppen Tommy Scholtes. “Maar begrijp ons niet verkeerd: dit is geen beslissing tegen de crematoria, maar een voor de kerk.”

nieuwsbron & citaten: deredactie.be
Deel dit!

1 reactie

 1. Kristiaan Verstraeten on

  De bisschoppen hebben natuurlijk, volledig gelijk. Maar dit wil niet zeggen dat het aantal kerkdiensten zal stijgen.
  Enkele opmerkingen
  In het crematorium van Antwerpen worden de gebedsdiensten reeds geruime tijd door niet-priesters gehouden.
  In de parochiekerken van het bisdom Antwerpen zijn meestal geen priesters voorhanden.
  Wie stelt de gebedsvoorgangers aan in het crematorium ? Het bisdom of het crematorium zelf, dat ook een onkostenvergoeding voorziet voor de gebedsvoorganger.
  Wat bedoelt men met een Katholieke plechtigheid ?
  Hoe Katholiek zijn de plechtigheden in de parochiekerken ?
  Veel nabestaanden zullen tevreden zijn met een gebed indien dit aangevuld wordt met een persoonlijke afscheidsritus.
  Het afscheid in de parochiekerk is een ideaalbeeld, nl heel de parochiegemeenschap die afscheid neemt. Maar in de praktijk zijn dit uitzonderingen, zeker in een stedelijke omgeving.

Plaats een reactie