Lijkwagens mogen over de pechstrook rijden om een dodelijk ongeval te bereiken.  De wegcode is aangepast en zo kunnen begrafenisondernemers de file omzeilen en zo snel mogelijk het stoffelijk overschot ophalen.

Aan deze aanpassing is wel een voorwaarde verbonden, de lijkwagen moet voorzien zijn van een oranje zwaailicht.  Dit zwaailicht moet branden wanneer men de file voorbij rijdt op de pechstrook.  Dit meldt het nieuwsblad.

“Hoe sneller we een incident kunnen afhandelen, hoe beter”, klinkt het bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

De begrafenisondernemers zijn tevreden, maar bij de wegpolitie vrezen ze cowboygedrag. “Daar komen alleen maar kermistoestanden van.”

Deel dit!

2 reacties

  1. Repatriëring Service Nederland on

    Geachte redactie en lezers,

    Het benaderen van een ongeval waarbij slachtoffers zijn gevallen over de vluchtstrook is een goede zaak. Dat de politiediensten gedragingen verwachten welke mogelijk gevaar zou kunnen opleveren is nog maar de vraag. Rijgedragingen van juist de politie, zowel in Nederland en België laat vaak te wensen over. Met snelheden over de vluchtstroken jagen om bij ongevallen te komen brengen juist dat te weeg wat juist zou moeten worden voorkomen. Dat de uitvaartondernemer gebruik maakt van de vluchtstrook is van belang om juist een slachtoffer snel, maar gepast, te kunnen bereiken. Doorrijden is het belangrijkste, niet de snelheid. Daarbij komt dat wij nog nooit uitvaartondernemers met snelheden boven de 80 kilometer per uur over die vluchtstroken hebben zien jagen. Wij als Repatriëring Service Nederland hebben voor Nederland een algemene ontheffing welke gekoppeld is aan duidelijke richtlijnen en afspraken.

Plaats een reactie