Meer dan ooit nood aan een nieuw crematorium in Oostende

De vele overlijdens van corona brengt de bestaande crematoria naar hun maximum capaciteit.  Zo ook in West-Vlaanderen.  Waar men nu meer dan ooit een extra crematorium in Oostende kan gebruiken.

Het crematorium van Kortrijk smeekt om de opgelegde limiet van 4.000 crematies per jaar te mogen overschrijven, schrijft men in verschillende media. Zo niet, zullen er vanaf november geen crematies meer kunnen gebeuren. Meer dan ooit is er nood aan het extra crematorium in Oostende, maar die loopt nu vertraging op door het coronavirus.

De twee West-Vlaamse crematoria in Kortrijk en Brugge werken tegen hun limieten aan.  De voorbije maand voerde Brugge 620 en Kortrijk 482 crematies uit, waar dit vorig jaar op hetzelfde moment respectievelijk 421 en 316 waren.

De crematoria moeten hun capaciteit tot het uiterste opdrijven. Elke oven voert nu zeven in plaats van zes crematies per dag uit, en dat zes op zeven. Dat brengt het aantal van de vier ovens in Brugge op 168 en van de drie ovens in Kortrijk op 126 per week.

Het nieuwe park rond het crematorium van Oostende werd aangepast

De bouw van het nieuwe crematorium in Oostende is nu volop bezig. Het crematorium komt op de plek waar ook het stadsrandbos wordt aangeplant en dat zagen oppositiepartijen N-VA en Groen niet zitten. Nu zitten beide partijen in de meerderheid en zijn de plannen grondig gewijzigd.

Parking komt op een andere plaats op het terrein

Zo komt de parking dicht tegen de weg en zijn onnodige wegen en een bruggetje over het water geschrapt. De strooiweide zal dieper in het bos liggen en er komt ook een natuurbegraafplaats waar je as kan verstrooien en begraven in een afbreekbare urne

De totale kost van het crematorium wordt begroot op 7.2 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen euro subsidie. De aanpassingen zorgen voor een besparing van een half miljoen.  Het crematorium wordt beheerd door de intercommunale OVCO waarin naast Oostende ook nog Bredene, Middelkerke en Oudenburg vertegenwoordigd zijn. In oktober zullen de eerste crematies plaatsvinden.

Vanaf oktober van dit jaar de eerste crematies

De eerste crematies zullen vanaf oktober kunnen plaatsvinden. “Het gaat enkel om het gebruik van de technische installaties. Pas vanaf 2021 zullen hier ook afscheidsplechtigheden kunnen plaatsvinden. Aan het gebouw zelf werden geen wijzigingen gedaan.” vertelt de bevoegde schepen van Oostende in hln.be.

Het gebouw krijgt een onthaalfunctie en ceremoniële ruimte waar plaats is voor de rouwende families en de bezoekers. De aula’s zelf zijn 2 zalen van verschillende grootte. In uitzonderlijke gevallen kunnen deze ruimtes samen ingezet worden voor één ceremonie. De grote aula biedt 250 zitplaatsen en 200 staanplaatsen in combinatie met de inkomhal. De kleine aula telt 150 zitplaatsen en 20 staanplaatsen.

bron: wtv, hln.be, eigen redactie

Lees ook:

Crematorium Pontes te Lommel: eerste steenlegging

Openlucht crematie in Groot-Brittannië?

Crematorium Aalst open in mei 2018

Deel dit!

Plaats een reactie