crematorium-kortrijkWie denkt dat crematoria in Europa oude saaie gebouwen omvatten, is eraan voor de moeite.  Doorgaans zijn crematoria in Europa heel moderne gebouwen en worden ze geprezen door architecten over gans de wereld.  Wat opvalt is dat de moderne crematoria zich vooral in Europa bevinden.  Zo wordt ook het crematorium van Sint-Niklaas geprezen op verschillende sociale media en websites die architectuur bespreken. 

Ook het crematorium van Kortrijk kan gezien worden als moderne architectuur.  Zo werden verschillende Vlaamse crematoria getekend door niet de minste architecten met naam.  Eduardo Souto de Moura, tekende het crematorium van Kortrijk. Het crematorium Heimolen van Sint-Niklaas komt op buitenlandse websites het meest in beeld.  De moderne architectuur wordt vergeleken met andere oudere crematoria.

Bovenstaande foto’s zijn er enkele die de technische ruimte van het crematorium Heimolen in Sint-Niklaas tonen.  Deze foto’s van dit gebouw blijken een hit te zijn onder architecten.  Onderstaande foto’s zijn deze van het crematorium Baumschulenweg te Berlijn.

Crematoria zijn niet langer oude gebouwen

Duidelijk het bewijs dat crematoria geen oude en saaie gebouwen zijn, maar moderne gebouwen met de bijhorende hedendaagse technologie om nabestaanden optimaal te kunnen begeleiden bij het afscheid van een dierbaar persoon.  Zo wordt in vele crematoria de warmte van het crematieproces gebruikt om de gebouwen te voorzien van verwarming.

Naast moderne technologie zorgen nieuwe crematoria ervoor dat alles van a tot z gestroomlijnd kan plaatsvinden.  Nabestaanden zullen elkaar niet kruisen in gangen van crematoria voor of na een plechtigheid.  Zo kan men vlot van de afscheidsplechtigheid naar de koffieruimte in afwachting van de asbestemming.

De vraag naar crematie blijft stijgen

De vraag naar crematie blijft stijgen.  Niet alleen in ons land, maar over gans de westerse wereld.  Een klassieke teraardebestelling wordt minder gekozen.  Er zullen hoe dan ook meer crematoria gebouwd moeten worden.  Elk crematorium is uniek en wordt opgetrokken onder beleid van een intercommunale samenwerking, wat zoveel wil zeggen dat een crematorium in ons land niet in handen kan zijn van een privé bedrijf.

Moderne crematoria zullen gebouwd blijven worden.  Meegaand met de moderne technologie en de vraag van nabestaanden.  Ook bestaande crematoria worden vernieuwd qua infrastructuur en technologie.  Zo kunnen ook oudere bestaande crematoria hun rol blijven spelen bij de crematie van de toekomst.

Afbeeldingen: Pinterest.com

Deel dit!

1 reactie

Plaats een reactie