crema-Antwerpen-ovensKomt er mogelijk een nieuw crematorium te Ieper?  Het stadsbestuur zou dat graag hebben maar neemt daarin zelf geen initiatief. Dat bleek uit een vraag van sp.a-raadlid Philip Bolle in de gemeenteraad. “Als kandidaat-centrumstad moeten we die verantwoordelijkheid nochtans opnemen”, zegt Bolle.

Maximum 20 km rijden om een crematie te kunnen bijwonen

“De Vlaamse overheid werkt aan een maximum van 20 kilometer dat een Vlaming zal moeten rijden om een crematie bij te wonen”, zegt raadslid Bolle. “Dus meerdere Vlaamse steden zullen de handschoen moeten opnemen. Als we onze ambitie als veertiende centrumstad willen waarmaken, moeten we hier ook verantwoordelijkheid nemen. Volgens de intercommunale Psilon is een verdichting nodig met een tweede crematorium in het gebied Ieper en Roeselare. In Roeselare zou hier geen plaats voor zijn. Wij moeten de uitgestoken hand aannemen.”

Extra crematorium in Zuid-West-Vlaanderen?

Burgemeester Jan Durnez zegt dat de stad hier nog geen vraag toe heeft gekregen. “Er is zeker een groei in het aantal crematies en er zullen zeker extra crematoria nodig zijn in Zuid-West-Vlaanderen. Maar tot op vandaag is Psilon nog aan het onderzoeken waar dat het best kan komen”, legt Durnez uit. “Wij willen die resultaten afwachten. Stellen dat het volgende crematorium in Ieper moet komen, is niet nodig. Maar als blijkt dat Psilon Ieper verkiest, zullen wij hier zeker de gesprekken voor aangaan.”

Crematorium van Kortrijk draait op volle capaciteit

De vraag naar een extra crematorium in de regio is groot, want ook het crematorium in Kortrijk draait op volle capaciteit.  Wanneer de vraag naar crematie blijft stijgen zal er een nieuw crematorium voorzien kunnen worden onder de vorm van een intercommunale samenwerking, omdat de wet dit zo voorschrijft.

Citaten: hln.be – Eigen verslaggeving.
Deel dit!

Plaats een reactie