BegraafplaatsDiscussiesNatuurbegraafplaatsenNieuws

Natuurbegraafplaatsen in buitenland populair, straks ook in Vlaanderen?

©Christophe BruyneelSteeds meer buitenlandse en binnenlandse media schrijven over de populariteit van de natuurbegraafplaatsen.  Hoewel in Vlaanderen het niet mogelijk is om op privé terrein begraven te worden zoals in het buitenland, zijn er steeds meer gemeenten en steden die een perk aanleggen om op “milieuvriendelijke” manier begraven te worden.  

Vrijwel overal zijn het perken die gebruikt worden om biologisch afbreekbare urnen te begraven.  Een perk om lichamen te begraven op deze wijze is er voorlopig nog niet.  Hoewel elke burger dit al kan, op de begraafplaats.  Daar onze grafkisten perfect voldoen aan strenge Vlaamse normen die het milieu weinig belasten als het gaat om het begraven van kisten.

Hoe zal de uitvaartsector hierop inspelen?  

De uitvaartsector krijgt via toeleveranciers een brede waaier aan nieuwe producten te zien.  Deze producten zijn specifiek voor dit doeleind vervaardigd.  Dat kon men bekijken op de uitvaartbeurs in Haasrode, waar aandacht voor het milieu en de bijgaande uitvaartproducten, in vergelijking met voorgaande jaren, meer in de kijker stond.  Begrafenisondernemers die bij een overlijden ter plaatse komen en de begrafenis regelen, kunnen perfect nieuwe producten aanleveren die vandaag op de markt zijn, om aan de vraag tot milieuvriendelijke oplossingen te kunnen voldoen.

Verbod op pesticiden op begraafplaatsen, openbare plaatsen

Het verbod op gebruik van pesticiden op openbare plaatsen, dat in begin van dit jaar actief werd, heeft ook effect op hoe de gemeenten of steden moeten omgaan met hun begraafplaatsen.  Het groenbeleid vraagt op vele plaatsen een heel andere aanpak.  Ook dit heeft een impact op hoe men als gemeente of stad met het milieu en de openbare plaatsen moet omgaan.  Veel gemeenten investeerden of investeren vandaag in de omvorming van een begraafplaats naar een begraafpark.  Daarbij investeert men tegelijk in natuurlijke oplossingen om geen pesticiden meer te moeten gebruiken.

Vandaag kan men in Vlaanderen “groen” begraven worden

Vandaag heeft men de mogelijkheid om als burger groen begraven te worden.  Hetzij niet in een bos, maar op de bestaande begraafplaatsen of kerkhoven.  Producten zoals lijkwaden, kisten in riet, zijn voorhanden.  Maar exact begraven zoals in Nederland, Groot-Brittannië en andere Europese landen, is nog niet mogelijk.  In een bos met enkel een steen als grafkenmerk, behoren nog niet tot de mogelijkheid.  Wat uiteraard misschien in de toekomst wel mogelijk zal worden.

Wetgeving vormt een hinderpaal

De huidige wetgeving vormt een hinderpaal tot het 100% groen begraven zoals in andere Europese landen.  Begraafplaatsen of kerkhoven zijn in handen van de gemeenten en dat is altijd al zo geweest.  Het zijn openbare plaatsen en op privé terrein mag de gewone burger niet begraven worden.  Wat wel resulteert in betaalbare concessies en laatste rustplaatsen.  Want privé begraven worden, is een erg kostelijke onderneming als men naar het buitenland kijkt.  Daar kost een grafconcessie al snel enkele duizenden euro’s.  Is de burger bereidwillig om zoveel geld te betalen wanneer men een uitvaart in ons land nu al zo duur vindt?  Wat het eigenlijk niet is, in België.  De gemiddelde uitvaartkost is hier enorm laag, in vergelijking met andere Europese landen.

Zal men het Vlaams decreet aanpassen?

Wanneer men hetzelfde wil doen zoals de andere omringende landen, zal men de huidige wetgeving moeten aanpassen.  Een grote aanpassing.  Want zal men begraafplaatsen privé laten uitbaten of zullen gemeenten hiervoor mogelijkheden bieden?  Hoe dan ook is een grote aanpassing nodig.  Men zou kunnen denken dat België op vlak van uitvaartmogelijkheden, in vergelijking met andere landen, achterop hinkt.  Wanneer begraafplaatsen privé worden uitgebaat, zal men wellicht ook meer gaan betalen voor deze mogelijkheden en wordt de uitvaartfactuur duurder.

Is er überhaupt wel vraag naar meer begraafplaatsen?

Wanneer men vandaag kijkt naar de evolutie van de uitvaartwereld in ons land, kan men duidelijk zien dat crematie nog altijd aan een opmars bezig is.  Deze opmars is amper te stoppen.  De vraag die men dan kan stellen is; is er wel nood aan een begraafbos voor grote aantallen?  Wellicht niet voor grote aantallen, maar wel voor zij die het wensen en voor wanneer het concept aan populariteit wint.  Al lijkt er meer vraag te zullen komen voor biologisch afbreekbare urnen die begraven moeten worden.  Dat is net wat onze uitvaartsector in België zo uniek maakt, we volgen onze buurlanden niet helemaal en niet alleen op vlak van groen begraven.

Er wordt aan alternatieven gewerkt met Minister Schauvliege

Voor het verstrooien van as op openbare plaatsen zou er momenteel communicatie zijn met Minister Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, in samenspraak met haar collega’s om in de loop van dit jaar een regeling uit te werken opdat het laten uitstrooien of begraven van as in openbaar domein mogelijk kan worden gemaakt. Het wettelijk kader moet hiervoor worden aangepast en een aanpassing van het Decreet zal hiervoor moeten worden voorzien.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de opdracht gekregen om, in overleg met diverse andere betrokken diensten en partners dit verder te onderzoeken, duidelijke criteria en randvoorwaarden op te stellen en een inventaris van geschikte locaties in Vlaanderen op te maken.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *