In een interview met BNR Nieuwsradio in Nederland op 31 oktober vertelt DELA-directeur Edzo Doeve van Nederland, dat de uitvaartsector een kwaliteitsimpuls nodig heeft. “De enorme toevloed van nieuwe ondernemingen komt de kwaliteit niet altijd ten goede.”

80 % gegroeid

“De afgelopen tien jaar is het aantal uitvaarten maar licht gestegen, terwijl het aantal uitvaartondernemingen met wel 80 procent is gegroeid. Die groei heeft vooral te maken met een grotere belangstelling voor de markt. Mensen zijn door de economische crisis op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden en zien dat ze vanuit hun eigen kring iets voor anderen kunnen betekenen. Daarnaast wordt de uitvaartsector ook gezien als een mogelijkheid om vrij snel een aardige boterham te verdienen”, aldus Edzo Doeve bij BNR. “Wij zijn een zuivere coöperatie zonder winstoogmerk en openen straks in Duitsland ons eerste kantoor voor uitvaartverzekeringen”. Zo klinkt het verder.

Dela is een van de grootste van Nederland

Het is natuurlijk wel zo dat de open en vrije markt in Nederland het mogelijk heeft gemaakt dat er op korte termijn veel uitvaartondernemers zijn bijgekomen. Iets wat men misschien in België ook zal zien, nu de vestigingswet is afgeschaft? Dela verzorgt in Nederland zo’n 30.000 uitvaarten per jaar en dat zou ongeveer hetzelfde gebleven zijn ongeacht het vrijmaken van de markt.

“Door de toevloed aan kleine uitvaartondernemingen moet er binnen de uitvaartsector gewerkt worden aan de kwaliteit van de uitvaarten. Er is wel een keurmerk, maar dat moeten we met zen allen beter hanteren.” vertelt Edzo Doeve verder. In Nederland wil men, vanuit de sector, het beroep van uitvaartondernemer opnieuw beschermen. Iets wat men hier misschien ook beter zo had gelaten? De consument zal hoe dan ook met minder kwaliteit te maken krijgen, dat is wat men nu ziet in Nederland. Zomaar iedereen kan zichzelf uitroepen tot uitvaartondernemer.

Eerst een keurmerk de kans geven

Dat is geen goede zaak. Maar om de wetgeving weer te veranderen, dat kan men beter binnen de uitvaartsector zelf werken aan kwaliteit. Dat vraagt dan weer om toezicht en wie zal dat organiseren en neutraal organiseren? Doeve wil graag eerst binnen de sector werken aan kwaliteit, ongeacht groot of kleine ondernemingen. Zoveel mogelijk ondernemingen moeten kunnen toetreden tot een keurmerk, maar als dat niet werkt, kan de overheid nog steeds stappen ondernemen.

Beluister het interview via deze link

Deel dit!

Plaats een reactie