CrematoriaNieuws

Nederlands onafhankelijk crematorium moet Dela weer toelaten

©Adobe Stock Licentie

De rechter heeft recent besloten dat GUV, een Nederlands onafhankelijk crematorium, crematoria moet openen voor uitvaartverzorger Dela. Dit besluit is genomen nadat Dela naar de rechter stapte vanwege het feit dat zij niet langer welkom waren bij de crematoria van GUV.

Het is een opvallende zaak omdat deze zich afspeelt in de uitvaartbranche. Deze branche staat bekend om haar gevoelige aard en het respectvol omgaan met nabestaanden en hun wensen. Het lijkt er echter op dat GUV hierin tekort is geschoten door Dela te weigeren in haar crematoria.

Dela is één van de grootste uitvaartverzorgers in Nederland en verzorgt jaarlijks duizenden uitvaarten. Het bedrijf werkt samen met verschillende crematoria door heel Nederland, maar tot voor kort ook met GUV. GUV was echter van mening dat de samenwerking niet meer paste binnen hun bedrijfsvoering en besloot daarom geen zaken meer te doen met Dela.

Deze beslissing viel niet goed bij Dela en zij stapten daarom naar de rechter. De rechter oordeelde uiteindelijk dat het onacceptabel is dat een Nederlands onafhankelijk crematorium als GUV bepaalde partijen weigert zonder goede reden.

Maar waarom wilde GUV eigenlijk geen zaken meer doen met Dela? Volgens hen paste de samenwerking niet meer binnen hun bedrijfsvoering omdat zij zich wilden focussen op het aanbieden van een eigen uitvaartverzorgingspakket. Dela zou hier niet in passen omdat zij als grote speler in de markt hun eigen verzorgingspakket hebben.

Het lijkt erop dat GUV hierin geen rekening heeft gehouden met de wensen van nabestaanden die juist vaak kiezen voor een uitvaartverzorger waar zij vertrouwen in hebben of waar ze al eerder mee hebben samengewerkt. Door Dela te weigeren, worden nabestaanden gedwongen om te kiezen voor een andere uitvaartverzorger en kan dit leiden tot onnodige stress en ongemak.

Het is dan ook begrijpelijk dat de rechter heeft geoordeeld dat GUV Dela weer moet toelaten tot haar crematoria. Nabestaanden moeten immers vrij zijn in hun keuze voor een uitvaartverzorger en mogen hierin niet beperkt worden door een Nederlands onafhankelijk crematorium als GUV.

Toch is het ook begrijpelijk dat GUV zich wil focussen op haar eigen uitvaartverzorgingspakket. Het aanbieden van dit pakket kan namelijk zorgen voor meer controle over de dienstverlening en daarmee mogelijk ook voor betere kwaliteit.

Update: GUV tekent beroep aan

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria