Nieuws

Nederlands televisieprogramma neemt uitvaartverzekering onder de loep

Een Nederlands televisieprogramma heeft het gehad over de uitvaartverzekering.  In Nederland lopen de uitvaartverzekeringen heel hoog op.  Bijna iedereen, of zo lijkt het toch, heeft er een.  In België zal het om en bij de 15% van de ganse bevolking zijn.

Maar in dit programma werden mensen aan het woord gelaten.  Wat ze erover voelen en hoe ze ertegenover staan.  In de uitzending het verhaal van Jan (76) uit Enschede. Hij legt nu ruim 90 euro per maand neer voor zijn uitvaartverzekering: een flinke aanslag op zijn portemonnee. In de afgelopen jaren heeft hij zo’n 8700 euro aan premie betaald, maar als afkoopsom krijgt hij niet meer terug dan 3300 euro.

Als de premie van je uitvaartverzekering in de loop der jaren met 110 procent stijgt, en het verzekerde bedrag met slechts 47,5 procent, kun je dan zomaar van je verzekering af? Je krijgt nog niet eens de helft van de betaalde premie terug als je voortijdig stopt met de verzekering.

Bekijk de aflevering:

Noodzakelijk?

Erica Verdegaal, econoom, vertelt dat ze veel polissen kent waarbij de maandelijkse premie stijgt als de klant ouder wordt. Hoe noodzakelijk is zo’n uitvaartverzekering?

Verdegaal: ‘Drie kwart van de mensen heeft een uitvaartpolis. Ik zou zeggen: kijk er eens naar. Zit je vast aan een enorme indexatie? Als je er niet levenslang aan vastzit, je bent net begonnen met je polis en je hebt een hoop geld op de bank: misschien kun je er dan nu al vanaf. Je hebt zo’n polis dan eigenlijk niet nodig.’

Bij deze verzekering is er behalve van de jaarlijkse indexatie van het verzekerd bedrag met 3,5% ook sprake van een jaarlijkse herberekening van het sterfterisico. Hoe hoog de premiestijging daardoor uitpakt, is niet precies aan te geven, geeft ook een medewerker van de klantenservice van Centraal Beheer in de uitzending aan.

‘Voor dat geld kun je elk jaar worden begraven’

Het leidt ertoe twee klanten op leeftijd die in de uitzending aan het woord zijn gekomen hun premie de afgelopen jaren fors hebben zien stijgen. De ene klant, een man van 76, betaalt maandelijks € 91,10 voor zijn uitvaartpolis. De ander, 80 jaar oud, zag zijn maandpremie de afgelopen twaalf jaar meer dan verdubbelen van € 32 naar € 67 euro. Verdegaal: “Als je dat doorrekent, zit die man over 10 jaar aan een premie van € 117 en als hij 100 wordt aan € 202 euro per maand. Voor dat geld kun je elk jaar worden begraven.”

Emoties en bangmakerij

De verzekerden beklagen zich er ook over dat afkopen van de opgebouwde waarde vaak nog niet de helft oplevert van de premie die is ingelegd. Het zorgt er bij Verdegaal voor dat ze “een hekel heeft” aan uitvaartoplossingen. “Het is gebaseerd op emoties en bangmakerij. Je wordt niet begraven of niet waardig begraven.” De columniste noemt deze handelswijze “treurig”.
Verdegaal stelt dat ze zelf geen uitvaartpolis heeft. “Ik ben een spaarzaam type. Het geld voor mijn uitvaart is er.” De 75% van de Nederlanders die wel een uitvaartverzekering heeft raadt ze aan om er nog eens naar de polisvoorwaarden te kijken. Voor mensen die recent zo’n verzekering hebben afsloten, kan het volgens Verdegaal voordeliger zijn om deze alsnog op te zeggen.

bronnen:

http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/06-03-2017/is-een-uitvaartverzekering-noodzakelijk/

http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/3/erica-verdegaal-uitvaartpolis-gebaseerd-op-bangmakerij-10193038

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws