DiscussiesNieuwsUitvaartondernemer

Nederlandse uitvaartondernemers schreeuwen het uit: Maak ons beroep terug beschermd!

©Licentie Adobe Stock

Een reportage op de Nederlandse televisiezender SBS6 heeft veel stof doen opwaaien in de Nederlandse uitvaartsector.  De reportage handelde over een uitvaartondernemer die de regels niet zo goed naleeft en respectloos omgaat met overledenen.

Iedereen kan zomaar uitvaartondernemer worden

Een uitvaartondernemer uit Enschede roept het uit in Nederlandse media: maak aub ons beroep terug beschermd.  Want het loopt de spuigaten uit.  Iedereen kan zomaar uitvaartondernemer worden zonder enige vorm van controle.

Het is de schreeuw van Pedro Swier, algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging in Enschede. Hij doet dat naar aanleiding van de uitzending van Alberto Stegeman, die in zijn programma Undercover een ernstige misstand blootlegde bij een uitvaartondernemer in Delft.

Je moet erop kunnen rekenen dat je overledene met respect behandeld zal worden

„Uitvaartverzorging is tegenwoordig een vrij beroep. Iedereen kan een bordje uitvaartverzorger aan de gevel hangen. Er is eigenlijk geen controle meer. Ik ben diep geschokt door de uitzending. Je moet er op kunnen vertrouwen dat je dierbaren met respect worden behandeld”, zegt Swier.

Vredehof werkt zelf alleen met uitvaartverzorgers die staan ingeschreven in het register; het bedrijf beschikt over het Keurmerk Uitvaartzorg. Swier geniet aanzien in de branche en is namens hen bijvoorbeeld betrokken bij de onderhandelingen over een nieuwe CAO.

De ondernemer wou de uitzending tegenhouden

In de uitzending zondag – gemaakt met verborgen camera – was onder meer te zien dat dure kisten voor de crematie werden omgeruild voor goedkope en dat respectloos met de overledene werd omgesprongen. Ook werd gemeld dat de ondernemer zonder de benodigde papieren overledenen naar Duitsland bracht, om hen daar goedkoper te laten cremeren. De ondernemer heeft getracht via de rechter de uitzending te verbieden maar verloor de zaak.

Dringend ingrijpen met een wettelijke regulering

Ook de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) is geschokt door de beelden van de, oorspronkelijk uit Almelo afkomstige, Stegeman. Directeur Heidi van Haastert  vindt dat er dringend moet worden ingegrepen met een wettelijke regulering.

Op de gekende uitvaartgroepen van Facebook wordt er door vele uitvaartondernemers vol onmacht gereageerd.  Eén iemand maakt het natuurlijk stuk voor iedereen.  De vraagstelling rond de vestigingswet komt weer boven.  Men pleit ervoor in in Den Haag de wetgeving aan te passen en het beroep weer beschermd te maken.

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies