De grote gekende uitvaartbedrijven in Nederland ondervinden veel concurrentie van kleine zelfstandigen.  Dat staat te lezen op verschillende Nederlandse nieuwswebsites.  De Nederlandse uitvaartsector kreunt onder de concurrentie die onderling erg te voelen is.

Het gaat zelfs zo ver dat het uitvaartbedrijf Monuta overgaat tot interne reorganisatie.  Dat staat te lezen op de website Trouw.nl.  De uitvaartsector verkeert in zwaar weer. Het aantal zelfstandige ondernemers dat uitvaarten verzorgt, loopt snel op.

Van 400 naar 1730 begrafenisondernemers

Er zijn nu 1285 kleine zelfstandige begrafenisondernemers, een stijging van ruim 300 in drie jaar. Het totaal aantal uitvaartbedrijven steeg sinds 2014 met bijna 400 naar 1730.  Een aanzienlijke verhoging van het aantal begrafenisondernemers.

Slechts een handvol bedrijven zijn grote partijen als Monuta, Yarden en Dela die hebben  honderd werknemers of meer.

Sterftecijfers

“De concurrentie neemt toe, maar de sterftecijfers blijven de komende jaren betrekkelijk stabiel”, zegt Barend van de Kraats, van advieskantoor Baker Tilly Berk. “Pas over vijf tot tien jaar stijgt het aantal sterfgevallen sterk.”

Zelf regelen

Een zelfstandige begrafenisondernemer regelt de hele uitvaart en huurt zaken als de ontvangstruimte, het crematorium en het begrafenisvervoer zelf in. Grote partijen als Monuta hebben al deze diensten zelf in huis.

 

Deel dit!

Plaats een reactie