De Nederlandse uitvaartsector is op twintig jaar tijd met gigantische aantallen gegroeid. Volgens cijfers die gepubliceerd zijn op de website van de NOS waren er in 1996 tot 440 uitvaartbedrijven. In 2015 zijn dat er al 1990. Een gigantische groei.

Er beweegt heel wat in de Nederlandse uitvaartsector. Bestaande uitvaartbedrijven zouden duurder zijn als de kleine zelfstandigen die voor de helft van de prijs uitvaarten kunnen uitvoeren. Prijzen worden meer dan ooit vergeleken en een goedkope uitvaart kost zo’n 4.000 euro of minder bij kleine zelfstandigen.

Deze 4.000 euro is de gemiddelde uitvaartkost van België. Prijzen tot 10.000 euro zonder grafconcessie is geen rariteit bij bepaalde Nederlandse uitvaartondernemers. Online platformen discussiëren over prijzen. Appelen kan je niet met peren vergelijken. Mensen zonder ervaring, zonder diploma zijn al jaren in de sector stappen.

Prijzen van 1.200 euro voor een uitvaart, rijdt een begrafenisondernemer daar nog voor buiten?

Ook België zal te maken krijgen met een open uitvaartsector zonder vestigingswet, geen ervaring, geen diploma meer nodig om een uitvaartonderneming op te starten. Of dat bij ons de prijzen zal doen drukken in ons land, is de vraag, daar een Belgische begrafenisondernemer zijn winstmarge al klein is in vergelijking met andere westerse landen. Zeker in vergelijking met Nederlandse uitvaartkosten.

In Nederland worden ook boeken geschreven over hoe je goedkoper kan begraven. Prijzen van 1.200 euro voor een begrafenis. Welke zelfstandige uitvaartondernemer rijdt daar zijn lijkwagen nog voor buiten? Wanneer aankoop van een kist, personeelsonkosten, crematie, werkuren, vervoer en onkosten optelt, komt men aan een bedrag dat over 1.200 euro ligt, puur aan kosten. Welke begrafenisondernemer houdt daar nog iets aan over?  Ook inkoopprijzen van kisten worden voluit in de media gezet.

Individuele uitvaartkosten bekeken

Er kan best ook eens gekeken worden naar individuele uitvaartkosten. Zo zijn er graven die verkocht worden op een begraafplaats voor grof geld. Al dan niet van een gemeentelijke of privé initiatief. Een begrafenisondernemer verdient er veelal niets aan. Dan kan een uitvaartfactuur enorm oplopen, maar dan is het een keuze van de nabestaanden.

Het aantal begrafenisondernemers in Nederland is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. De sector is daarbij goed voor een omzet van 1,15 miljard euro per jaar. Bij uitvaartbedrijven werkten in 2015 9500 mensen, 900 meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het CBS.

Van 1110 naar 1990 uitvaartondernemingen op tien jaar

In 2007 waren er 1110 begrafenisondernemingen, tien jaar later is dat gegroeid naar 1990, een toename van bijna 80 procent. Van die 1990 bedrijven is 90 procent actief in de uitvaartverzorging, de resterende tien procent zijn crematoria en mortuaria.

De meeste uitvaartondernemingen zijn klein, driekwart is eenmansbedrijf. Slechts 8 procent heeft vijf of meer mensen in dienst. Een paar grote uitvaartverzekeraars, zoals Monuta, Yarden en Dela, hebben meer dan 100 mensen in dienst.

Veelal groei bij kleine ondernemers

De meeste groei zit bij de kleine begrafenisondernemers. Volgens het CBS tekent dit de trend van schaalverkleining en uitvaarten op maat. Iets wat in België aan twee kanten groeit. Er komen kleine uitvaartondernemers bij, veelal mensen die bij grote ketens gewerkt hebben. Daarnaast is er ook schaalvergroting. Toch kan men qua prijzen niet België niet vergelijken met Nederland. Op dat vlak zit ons land helemaal anders in elkaar.

Het kan het werk van de gemiddelde werknemer of zelfstandige uitvaartondernemer in Nederland er niet gemakkelijker op maken, daar er constant over de gemiddelde prijs van een uitvaart gesproken wordt.  Wat met de emotie van het moment, de nabestaanden, het overlijden op zich?  Dat men liever geen dure begrafenisondernemer heeft, valt te begrijpen, maar in de volksmond kent de consument wel welke ondernemer in een dorp duurder is en welke niet.

Gaat men prijzen vergelijken zoals in de retail?

Kiest men als nabestaanden niet voor een uitvaartondernemer, of gaat men meer naar een markt die voluit voor prijs gaat zoals in de retail?  Wat of wie ligt aan de basis van hoge uitvaartkosten?  Hoe is het zover gekomen?  Het lijkt er steeds meer op dat de Nederlandse uitvaartsector staat te trillen op de benen van spanning, omwille van de discussie rond prijzen en hoe het heel goedkoop kan.

Het vrijmaken van de markt enkele jaren geleden, heeft in Nederland het aantal begrafenisondernemers enorm zien toenemen.  Maar of daardoor de kwaliteit verbeterd is?  Geen ervaring, geen diploma en dan heel goedkoop, komt dat ten goede van de consument?  Wat als men dan overkop gaat, faillissement erbovenop?

Keurmerken aan de horizon

Wat met keurmerken?  Wie schrijft ze uit, wie controleert kwaliteit?  En bovenal, wat moet de begrafenisondernemer ervoor betalen?  Werkt een keurmerk überhaupt wel?  Als men gaat kijken naar andere sectoren, lijkt dat een vraagstelling zonder concreet positief antwoord.  Zal de consument de kwaliteit niet zelf kiezen door mond aan mond reclame?  Met of zonder keurmerk?

Boeiend hoe de sector evolueert, ook in België.  Komt dit alles wel ten goede van een familie die met verdriet geconfronteerd wordt?

Deel dit!

Plaats een reactie