Gisteren keurde de gemeenteraad van Neerpelt de toetreding tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband I.V.C.A, de Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in Antwerpen, goed.

I.V.C.A., dat eerstdaags zijn naam zal wijzigen in ‘Pontes’, beheert reeds twee crematoria in de provincie Antwerpen. Crematorium van Antwerpen, Wilrijk en Turnhout.  Via de samenwerking kan de jarenlange ervaring en expertise ingezet worden voor de opstart van het nieuwe crematorium voor Noord-Limburg en worden schaalvoordelen gerealiseerd.  Het nieuwe crematorium van Lommel.

Samenwerkingsverband

Het nieuwe crematorium wordt in Lommel gebouwd. Naast de stad Lommel en de gemeente Neerpelt zullen ook Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Peer, Overpelt en Hamont-Achel toetreden tot het samenwerkingsverband. De eenmalige kapitaalsinbreng voor de gemeente Neerpelt bedraagt 64.480 euro en wordt opgenomen in het budget 2014. Voor de Neerpeltenaren en de inwoners van de andere aangesloten gemeenten zal een voordeeltarief gelden.

Verplaatsing

Momenteel is de regio aangewezen op de crematoria van Hasselt (foto), Turnhout of Heeze (Nederland). Ondanks de aanzienlijke verplaatsing maken steeds meer mensen de keuze voor een crematie. In 2013 werden in onze gemeente 48 % van de overledenen gecremeerd.

Najaar 2016 operationeel

Als alles volgens plan verloopt, starten de bouwwerkzaamheden begin 2015, zodat het crematorium in het najaar van 2016 operationeel kan zijn. Dan zullen mensen uit Noord-Limburg dicht bij huis op een respectvolle manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren die de wens hebben uitgedrukt gecremeerd te worden.

bron: limburgactueel.be

Deel dit!

Plaats een reactie