CrematoriaNieuws

Nieuw crematorium Oostende hecht belang aan akoestiek

Crematorium Polderbos - Oostende (B) Espero BV / FDS / maart 2021

Voor het nieuw crematorium Polderbos in Oostende werden geluidsabsorberende en pivoterende panelen geplaatst van Espero. Dit moet alvast voor een goede akoestiek zorgen. 

In het gebouw zijn een aantal geïntegreerde akoestische ingrepen gedaan die de ruimtes in zichtbeton een aangename atmosfeer geven. ‘Tijdens uitvaarten is het belangrijk om geluidshinder te voorkomen”, zegt Anne van Hout, Architect bij Office. “Het is meer dan vervelend wanneer men de dienst niet goed kan volgen. De twee ceremoniële ruimtes in crematorium Polderbos moesten qua geluid van elkaar gescheiden kunnen worden waarbij de akoestiek in elke ruimte zo optimaal mogelijk moet zijn. Zo ontstaat er een aangename sfeer en wordt in grote mate bijgedragen aan een goede werking en beleving van het gebouw. De twee zalen, die plaats bieden aan respectievelijk 270 en 170 personen, moesten daarnaast visueel van elkaar gescheiden kunnen worden maar tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om ze aan elkaar te koppelen. Al deze eisen worden gecombineerd in één systeem: de mobiele scheidingswanden van Espero’.

Pivoterende wanden

Crematorium Polderbos – Oostende (B)
Espero BV / FDS / maart 2021

Vanwege de hoge geluidseisen werd in samenwerking met FDS, het zusterbedrijf van Espero, daarom een dubbele mobiele Sonico 110 scheidingswand geplaatst die verder afgewerkt werd met extra geluidsabsorberende materialen als schuim en textiel. Opvallend aan deze mobiele wand zijn de pivoterende panelen. Anders dan bij standaard mobiele scheidingswanden, waar de panelen op zij te plaatsen zijn waardoor er een grotere ruimte ontstaat, zijn de panelen niet verplaatsbaar maar afzonderlijk een kwartslag te openen. Dat was een belangrijke eis van de intercommunale OVCO, de opdrachtgever. De afzonderlijke panelen zijn binnen enkele ogenblikken te sluiten, zodat het geheel oogt als een vaste wand en de wand opgaat in het interieur, óf te openen zodat de gasten de ruimte kunnen verlaten.

Uitzicht 

Vanwege deze plek is er vanuit de centraal gelegen ceremoniële zalen volop uitzicht op het polderlandschap. Het schuine dak, dat een prominente hoofdrol speelt in het ontwerp van het gebouw, werd bezaaid met daklichten en abstracte vormen die er eveneens voor zorgen dat licht en lucht de ruimtes binnen worden gebracht. Kunstenaar Richard Venlet, die vanaf het begin onderdeel was van het ontwerpteam, zorgde ervoor dat de schoorsteen niet opvalt. Verder werd het crematorium georganiseerd in zijdelingse stroken van verschillende breedtes met daarin ontvangstruimtes, wachtkamers en ceremoniële zalen. De ontvangstruimte bevindt zich onder het laagste punt van het gebouw, zodat er een intiemere sfeer kan ontstaan. De ovenruimte bevindt zich onder het hoogste dakpunt, zo’n tien meter hoog.

Crematorium Polderbos – Oostende (B)
Espero BV / FDS / maart 2021

Origineel concept 

Voor de bouw van het crematorium werd door de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep gestart die werd gewonnen door architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen uit Brussel. Er werd daarbij gekozen voor een origineel concept. In samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets is er gestreefd naar een zo optimaal mogelijke integratie van het complex met de polderomgeving van Oostende. Daardoor staat het gebouw niet alleen op zichzelf, maar wordt het ook onderdeel van een groter ontwerp, waarin verschillende elementen op delicate en serene wijze samenkomen.

2000 crematies 

In het crematorium kunnen jaarlijks 2.000 crematies plaatsvinden. Er zijn twee ovens, met plaats voor een derde als de capaciteit niet voldoende blijkt. De uitbating van het crematorium is in handen van de intercommunale OVCO, de vereniging voor crematoriumbeheer. Naast dat in de aula’s aanwezigen afscheid kunnen nemen van de overledene, krijgen de zalen ook een culturele functie. Er zullen in de toekomst lezingen, symposia of passende muziekoptredens plaatsvinden. Het crematorium werd begin dit jaar opgeleverd na een drie jaar durende verbouwing onder leiding van aannemingsbedrijf Braet nv. Vanaf 11 mei vinden er de eerste crematies plaats waarbij de zalen vanwege corona maar gedeeltelijke kunnen worden gebruikt.

Steenbakkerij 

Het gebouw staat op een voormalige steenbakkerij aan de rand van Oostende. Op dit braakliggend terrein wordt een nieuw bos geplant, aansluitend op het groen lint van Oostende. “Een aantal lijnaanplantingen ritmeert het bosgoed”, zegt landschapsarchitect Bas Smets. “Deze hoogstammige bomen begeleiden de paden tot aan het crematorium en organiseren de parkeerruimte. Ze bakenen ook de waterplassen af waarover de ceremoniële ruimtes uitkijken. De strooiweides worden gemaakt als een open plek in het bos. Op die manier draagt het ontwerp voor het landschap bij tot het maken van een bijzondere ruimte voor het verwerken van deze delicate momenten tussen leven en dood.”

Crematorium Polderbos – Oostende (B)
Espero BV / FDS / maart 2021

Grote vraag naar crematie 

Al langer was er een grote maatschappelijke vraag naar een dichtbijgelegen en goed bereikbaar crematorium in de regio Oostende. Maar liefst 80 procent van de Oostendenaren kiest voor crematie en het dichtstbijzijnde crematorium staat 25 kilometer verder, in Brugge. In verband met de reisafstand, de overbelasting van de crematoria in aangrenzende gemeenten en de daardoor lange wachttijden van meer dan een week, werd in 2018 gestart met de bouw van een nieuw crematorium. Espero, producent van mobiele wandsystemen, mocht voor dit project geluidsabsorberende panelen leveren.

Polderbos – Crematorium

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria