BegrafenisondernemersNieuwsOpleidingUitvaartondernemerUitvaartsector

Nieuw opleidingsinstituut in de uitvaartsector

DNL.Vlaanderen is, in het verlengde van haar activiteiten, gestart met een opleidingsinstituut voor wie aan de slag wilt of is in de uitvaartsector: StudioDNL.

In het sfeervol historisch gebouw ‘Interescaut’ aan de Schelde in Schelle kan je voortaan verschillende compacte opleidingen volgen. Dat vertelt uitvaartvrouw Karin Struyf, de bezielster van het project. “Je kan uiteraard in het volwassenonderwijs een beperkt opleidingsaanbod vinden en er zijn ook een paar privé-initiatieven in die richting, maar naar mijn mening zijn ze té weinig toegespitst op wat we anno 2021 echt nodig hebben in de sector: getalenteerde, polyvalente medewerkers die, met de juiste werkethiek, hands-on kunnen worden ingezet. Bij StudioDNL werken we aan wat we op de vloer nodig hebben. Geen overbodige theorie maar de focus op concrete kennis en vaardigheden.

Opleidingen

“We starten alvast met drie opleidingen” zegt Struyf, “Moderator, Ceremoniemeester-drager en Rouwbenadering. Daarnaast plannen we workshops en trainingen, zowel in Schelle als incompany. Voor bedrijven werken we vraaggestuurd. Er is geen thema waar we geen trainer of docent voor kunnen inschakelen.”

Oriëntatiedagen

Naast de opleidingen organiseert DNL.Vlaanderen ook oriëntatiedagen. “Naar schatting zijn 7 op de 10 sollicitanten niet voorbereid op een job in de uitvaart, hebben 8 op de 10 niet het juiste profiel en/of de vereiste ervaring en solliciteert 2 op de 10 voor een functie die niet eens bestaat.” zegt Struyf. “Logisch. De mogelijkheid om zich goed te oriënteren en voor te bereiden wordt immers nergens geboden. Hierop bieden wij voortaan een antwoord. Eigenlijk zou iedereen die een eerste stap zet in de uitvaartsector bij ons eerst zo’n oriëntatiedag moeten volgen.”

Uitvaartcultuur

Volgens Struyf is de uitvaartsector een sector met specifieke normen en waarden. “We zien dat de ethiek die erbij hoort wat aan het verwateren is en dat valt ten zeerste te betreuren. Je moet je plek kennen. Bij StudioDNL zijn we wat dat betreft erg ‘old school’. Bovendien zijn we van mening dat het vak van een uitvaartwerker weer terug wat elan moet krijgen, maar wel met respect voor traditie en oog voor vernieuwing.”

Over de StudioDNL-werkwijze is Struyf helder: “De filialisering is een aspect waar wij als instituut rekening mee dienen te houden. Onze aanpak wordt daarop afgestemd. Binnen een gefilialiseerd uitvaartbedrijf werkt men doorgaans anders dan bij de onafhankelijke ondernemer.

Dat StudioDNL zich niet alleen richt op nieuwkomers is een weloverwogen keuze. “We moeten ervoor zorgen dat de uitvaartondernemer zoveel mogelijk taken intern kan invullen. Doet hij dat niet, geeft hij te veel van zijn profilering weg. Uit ervaring weet ik dat niet elke externe dienstverlener daar zorgvuldig mee omspringt.

Maar intern laten invullen betekent ook: je mensen terdege opvolgen en opleiden en precies daar wringt het schoentje. Er zijn amper opleidingen of workshops voorhanden die uitvaartmedewerkers kunnen opwaarderen of specialiseren en als ze er al zijn, worden ze haast nooit gegeven door trainers of coaches die ook maar enige ervaring in de sector hebben. Dat is bij ons anders. Wij vertrekken vanuit het vakmanschap van onze docenten. Ik heb tenslotte niet voor niets ruim 10 jaar Vlaanderen getrotseerd en was in tal van uitvaartondernemingen aan het werk. Ik wist dus waar ik het grootste talent vandaan moest halen.”

DNL.Vlaanderen is een initiatief van Karin Struyf. In 2012 zette Karin zich neer in de Vlaamse uitvaartsector onder de noemer ‘De Uitvaartvrouw’. Vijf jaar later drong uitbreiding zich op. Ze ging op zoek naar kandidaten die als collega-moderator aan de slag konden. Sinds de opstart van DNL.Vlaanderen in 2017 heeft ze heel wat bekende namen in haar team zitten, zoals Peter Rouffaer, Karin Jacobs, Dieter Troubleyn, Wanda Joosten.

DNL.Vlaanderen/StudioDNL heeft een stand op de komende Funeral.be Data: 1&2/10, 10u-18u, Stand 3-402

https://www.studiodnl.be

20/9/21 Matthias Vanheerentals

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.