Sinds begin april is het nieuwe DABS systeem in voegen, alles wordt digitaal geregeld bij de overheid.  Aangiften van geboorten of overlijdens gebeuren bij de Bugerlijke Stand digitaal.  Maar het systeem heeft al eens stil gelegen.  Dat was zo in verschillende gemeenten.  Waarbij er geen digitale aktes van overlijden konden worden afgedrukt of waarbij er zelfs helemaal niets meer kon gebeuren.

Dat was ook zo in Brussel.  Een vader die maandag de geboorte van zijn zoontje wilde aangeven op het stadhuis van Brussel, werd wandelen gestuurd met de boodschap “over een paar weken terug te komen”.

Het kind is dus nog niet officieel ingeschreven en heeft voorlopig ook nergens recht op. Voor de wet bestaat hij zelfs niet.

“Sinds maandag is het nieuwe DABS-systeem, dat de burgerlijke stand over heel België digitaliseert, in voege. Sindsdien weten we dat er korte onderbrekingen in gemeenten over het hele land zijn. Maar die zijn doorgaans snel opgelost”, zegt Koen Schuyten, woordvoerder van de dienst Instellingen en Bevolking aan Bruzz.be. Maar niet in Brussel blijkbaar.

“Sinds maandag kunnen wij niets meer invoeren in het systeem,” zegt schepen van burgerlijke stand in Jette Claire Vandevivere (LBJ). “Dat is een groot probleem aangezien het niet hebben van een geboortecertificaat ook gevolgen heeft voor onder meer mutualiteit en kinderbijslag.”

bron: eigen redactie en Het Nieuwsblad

Deel dit!

Plaats een reactie