CrematoriaNieuws

Omgeving crematorium Polderbos is volledig klaar en het grote publiek wordt uitgenodigd

De volledige site van het nieuwe crematorium te Oostende is afgewerkt.  Daarom worden de deuren van het gebouw geopend voor het grote publiek en dit voor de eerste keer.  De deuren gaan open op 24 april .

Het ontwerp van het ganse crematorium met site is zo ontworpen dat mensen op een serene manier afscheid kunnen nemen en de dood uit de taboesfeer wordt gehaald.  “Het idee achter het gebouw is om de dood uit een taboesfeer te halen, en wij werken daar graag aan mee”, zegt directeur Johan Seynaeve.

Intercommunale OVCO

Het Crematorium Polderbos in Oostende wordt beheerd door de intergemeentelijke samenwerking OVCO, waarin zowel Bredene, Oostende, Oudenburg als Middelkerke vertegenwoordigd zijn.

Sinds maart 2021 is het crematorium van Oostende operationeel voor crematies en sinds mei 2021 kunnen er ook afscheidsplechtigheden plaatsvinden.

Intussen in de volledige site rond het crematorium aangelegd en klaar.  Het uitgesproken moment om de inwoners van de vier betrokken gemeenten uit te nodigen en zo kennis te laten maken met de investering van de intercommunale.

Veel vraag vanuit de bevolking om het gebouw te ontdekken

“Er komt enorm veel vraag vanuit de bevolking naar het gebouw. We zien ook wel in de omgeving dat de opvallende architectuur veel nieuwsgierigen lokt. Gezien de sereniteit van onze activiteit kunnen we mensen echter niet zomaar binnenlaten. Tijdens de opendeurdag krijgt iedereen nu de kans om het gebouw en de visie erachter te ontdekken”, licht de directeur toe.

Het crematorium wil daarnaast ook meehelpen om het thema van de dood uit een taboesfeer te halen. “Het is onze taak om de dood bespreekbaar te maken. Het gebouw is ook zo uitgetekend. Bij het ontwerp werd met heel wat zaken rekening gehouden. Zo kijken mensen van binnen uit op de bossen, maar je kan niet van buiten naar binnen kijken. Er zijn ook opvallende koepels die veel licht van buiten naar binnen trekken, maar ook de schoorsteen op het dak mooi camoufleren aan de buitenzijde”, zegt Seynaeve.

Sinds de opstart werden al 1.950 crematies uitgevoerd in het nieuwe gebouw. “We zitten in stijgende lijn. We merken dat er een noodzaak was aan een crematorium in deze regio. Er zijn ook weinig ruimtes met onze capaciteit in de regio om ceremonies uit te voeren”, zegt Seynaeve nog.

Op zondag 24 april, van 10 uur tot 17 uur, zijn bezoekers welkom in de Grintweg 120 in Oostende. Inschrijven voor deze opendeur hoeft niet.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria