Op internet werd een open brief gepubliceerd aangaande de eerste steenlegging voor het crematorium in Aalst. Hiermee reageert vzw Red de Erpe- en Siesegemkouter in een open brief aan de redactie van een lokale website.

CREMATORIUM OP DE SIESEGEM ?

GEEN REDEN OM TE FEESTEN, WEL OM TE ROUWEN

Op 14 april wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van het crematorium op de Siesegemkouter. Dit zal uiteraard gepaard gaan met festiviteiten en veel speeches waarin de voorstanders – zeker de politici van de aalsterse meerderheid, lobbyisten, betonboeren en uiteraard de directie van het crematorium – nogmaals zullen wijzen op de noodzaak van dit crematorium en de vele voordelen ervan voor de stad Aalst en zijn inwoners. Maar voor de omwonenden en voor allen die denken aan de leefbaarheid van deze omgeving is er geen reden tot feesten, integendeel, het is het begin van een lange rouwperiode.

Wat men immers niet zal horen in deze speeches is de zware belasting op het milieu en de hinder voor de omwonenden. Toen destijds sprake was dit crematorium in te planten op de Hoezekouter werd dit verworpen omdat de omwonenden daar teveel hinder (o.a. uitstoot van gevaarlijke stoffen) zouden ondervinden. Datzelfde crematorium komt nu in de schaduw van het ASZ, dat daarbij nog eens in de overheersende windrichting ligt. Maar voor het personeel en de patiënten van het ASZ en voor de bewoners rond het ASZ en verder is dit plots niet meer hinderlijk. Begrijpe wie kan. Een zicht op het crematorium vanuit hun ziekenkamer zal voor de patiënten zeker een morele steun zijn.

Rouwen ook omdat dit een aanslag is op de enige open ruimte in dit deel van Aalst. Na de inplanting van Schelfhout op de Siesegem gaat het Aalsters stadsbestuur verder met het versjacheren van de Siesegemkouter. De bewoners van de Gentsesteenweg, de Zeeldraaiersstraat, Maleveld, Keizerstraat, Blauwenbergstraat en andere delen van Nieuwerkerken zullen, als het van de politici afhangt, naast het crematorium later ook nog op de fabrieksmuren kunnen kijken, want daar zal de belachelijk kleine bufferzone die voorzien is – voor de tuin van de aalsterse burgemeester zal wel een uitzondering uitgewerkt worden – weinig aan verhelpen.

De VZW Red de Erpe- en Siesegemkouter geeft zich echter nog niet gewonnen. Samen met o.a. Raldes voeren we nog steeds een juridische strijd tegen de inplanting van dit crematorium, tegen de twijfelachtige gang van zaken bij de herlokalisatie van Schelfhout en tegen het regionaal bedrijventerrein op de Siesegemkouter. Wij blijven geloven in de neutraliteit van het gerecht, en hopen dat in dit dossier eindelijk recht zal geschieden.

Wij zullen blijven vechten tegen de verloedering van deze open ruimte. Als het afhangt van onze politici zal deze randstedelijke groene long onherroepelijk verloren gaan.  Dit gebrek aan visie van politici, die alleen aan hun belang op korte termijn denken, is een bedreiging voor de leefbaarheid van dit deel van Aalst; het leidt tot een “Aalst met 2 snelheden”, met aan de oostkant de villawijken met natuur- en bosgebieden en aan de westkant, aansluitend aan het centrum, de verloedering. Tot wat dit kan leiden blijkt duidelijk in Brussel. Wij zullen er alles aan doen om te maken dat ook dit deel van Aalst leefbaar blijft voor zijn bewoners. VZW Red de Erpe- en Siesegemkouter.

bron: persregiodender.be

Deel dit!

Plaats een reactie