Uit mediaberichten van Britse kranten lijkt het erop dat naast de groene begrafenis ook de crematie en de manier waarop we het vandaag doen wel is kan veranderen.  Hierbij zou je denken dat het om resomeren gaat, maar dat is het echter niet.

Er blijkt een groepering in Groot-Brittannië te zijn die voluit voor openlucht crematie wil gaan.  Brandstapels als het ware.  Hiervoor wacht men nog op toelating van de overheden.  Komt dit ook met de trend mee van groene begrafenissen?

Want de consument op het Britse eiland denkt dat groene begrafenissen goedkoper zijn.  Wat zou de gemiddelde prijs van een crematie in openlucht kunnen zijn?  Er kruipt veel meer tijd en werkkracht in.

Daarnaast is de groene begrafenis immens populair aan het worden in onze buurlanden, zo ook bij de Britten.  Want daar vindt men een klassieke crematie te vervuilend.  Crematie in openlucht, lijkt eveneens niet echt de meest milieuvriendelijke weg om tot as van een overledene te komen.

Volgens Britse media gebruikt een crematieoven 35 kilowattuur elektriciteit, en stoot het koolstofatoom emissies uit. (400 kg CO2 per orgaan) Het vrijkomen van kwik uit vullingen. In 2003 produceerde de crematoria in UK 1,34 ton kwik.

Nieuwe crematoria zijn nu verplicht om ultra filterende installaties te plaatsen bij nieuwe ovens.  Maar kwik blijft vrijkomen.  De groene begrafenissen of de trend van de groene begrafenissen blijft doorzetten.

De gekste ideeën komen mee naar boven, het moet toch haalbaar blijven?  Brandstapels worden vandaag zelfs in India herbekeken.  Omdat het niet hygiënisch blijkt, zoekt men alternatieven en eventueel over te stappen naar een crematieoven.  Daarbij heb je voor- en tegenstanders.

Misschien komen er straks openlucht crematies in Groot-Brittannië.  De overheid moet dit toelaten.  In elk geval is het zeker dat de groep die dit wenst, nog steeds groeit.

 

Deel dit!

Plaats een reactie