CrematoriaNieuws

Oppositiepartij Vooruit te Oostende klaagt de slechte toegankelijkheid van het Oostendse crematorium aan

Begrip voor de onvrede, maar er wordt aan gewerkt

Het nieuwe Oostendse crematorium Polderbos, dat in maart van dit jaar in gebruik is genomen, is slecht toegankelijk en slecht bereikbaar. Dat is de teneur bij ‘Vooruit’, die actie vraagt van het stadsbestuur om de omgeving rond het crematorium af te werken. Schepen voor Begrafenissen Hina Bhatti (Open Vld) begrijpt de onvrede. “Maar in deze fase van de werken is de situatie niet abnormaal.” Ook bij het crematorium zelf is te horen dat men hard doorwerkt om de mobiliteit snel rond te krijgen.

Het begint al bij het oprijden van de parking

Crematorium Oostende, Polderbos

Karel Labens, gemeenteraadslid van oppositiepartij Vooruit in Oostende, bezocht zaterdag laatstleden voor het eerst het crematorium van Oostende, voor het afscheid van een kennis. “De problemen beginnen eigenlijk al bij het oprijden van de parking”, begint Labens zijn verhaal. “Er is slecht één toegangsweg die bovendien veel te smal is. Daar komt bij dat er naast de oprijlaan een niveauverschil van 30 centimeter is waardoor men niet kan uitwijken. Aangezien de auto’s rechts geparkeerd staan op de oprijlaan, moeten de auto’s achteruit rijden om elkaar doorgang te verlenen. Het op- en afrijden van de parking is chaos”, vindt Labens. Het crematorium en het stadsbestuur gaan niet akkoord: “Je kan geen omelet maken zonder een ei te breken.”

Porseleinen scherven

Niet alleen de moeilijke toegang via de oprijlaan, maar ook het materiaal van de toegangsweg zelf is voor Labens een doorn in het oog. “De oprijlaan is aangelegd met een ‘brikkeljon’ (beton van steenafval) van onder meer porseleinen scherven. Ik ben mij er van bewust dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, maar veilig kan je dat toch niet noemen?” klaagt Labens in verschillende media aan.

Mensen attent maken op de gevaarlijke situatie

“Naast de problemen om de parking te bereiken, is ook de toegang tot het crematorium zelf er één met hindernissen” zegt Labens. “De mensen moeten er helemaal achteraan naar binnen, omdat er vooraan geen toegang is. Dat is op zich niet zo erg, ware het niet dat de bezoekers over planten moeten stappen en via houten planken moeten wandelen om het crematorium binnen te kunnen”, vertelt Labens. “Ook voor hulpbehoevenden is het niet evident. Mindervaliden die met hun rollator door het slijk moeten: dat is écht niet oké. Als zelfs de medewerkers van het crematorium op het einde van de dienst de mensen attent moeten maken op de gevaarlijke situatie, dan weet je het wel”, aldus Labens.

Bevoegde schepen van begraafplaatsen

De bevoegde Schepen van Begraafplaatsen te Oostende, Hina Bhatti (Open Vld), heeft begrip voor de klachten maar nuanceert toch het een en ander. “Het stadsbestuur heeft recent nog een aantal opmerkingen rond toegankelijkheid aan de aannemer doorgegeven. Die aannemer zal daar ook de nodige stappen voor ondernemen”, zegt ze. “Ik begrijp dat er sommige zaken voor wat ongemak zorgen, maar dit is normaal in de huidige fase van de werken. Tegen eind oktober zullen alle werken afgerond zijn.”

Bron: eigen redactie, hln.be, facebook.com

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in:Crematoria