CrematoriaNieuwsUitvaartondernemer

Overgewicht heeft gevolgen voor Nederlandse crematoria: bredere kisten en meer dragers

©Adobe Stock Licentie

Zwaarlijvigheid van Nederlanders neemt toe

Nederlandse begrafenisondernemers passen steeds vaker hun werkzaamheden aan vanwege de zwaarlijvigheid van Nederlanders. Doordat steeds meer mensen in de maatschappij kampen met overgewicht, hebben verschillende fabrikanten hun doodskisten moeten verbreden. Daarnaast moeten dragers steeds vaker met z’n achten in plaats van met z’n zessen op komen dagen. Ook installeren de Nederlandse crematoria ovens met bredere deuren, zodat de kisten erin zouden passen.

Fabrikanten van doodskisten verbreedde de standaardkist

Dat blijkt uit een rondgang van NRC handelskrant, bij tientallen medewerkers in de uitvaartsector. De krant NRC schrijft dat meerdere fabrikanten van doodskisten de afgelopen jaren hun kisten groter hebben gemaakt. Zo verbreedde fabrikant DZU begin vorig jaar de standaardmaat van de kist met ruim twee centimeter. Om zo de uitvaartkisten „beter te laten aansluiten op het gemiddelde postuur van de hedendaagse Nederlander”. Van Wijk Uitvaartkisten voegde in 2016 al twee centimeters aan de binnenbreedte toe.

En zelfs deze verbredingen aan de standaardmaten blijken niet altijd genoeg, klinkt het. „Een extra breed ‘buitenmodel’-kist is regelmatig nodig”, zo verneemt de NRC krant vanuit de Nederlandse uitvaartsector.

Sommige organisaties vragen zelfs om het gewicht

Doordat niet alleen het gewicht van Nederlanders toeneemt, maar grotere doodskisten op hun beurt een stuk zwaarder zijn, zijn er steeds vaker meer dragers nodig. Door alleen al de kisten te verbreden, kan het draaggewicht tot wel 40 kilo toenemen. Die zwaarte is voelbaar, vertelt NRC. Organisaties die medewerkers leveren die de kist op hun schouder nemen als laatste eerbetoon, kiezen steeds vaker voor acht dragers. Normaal zijn dat er zes of zelfs vier.

Een van die zogenoemde dragers-organisaties is Dragersgilde Altena uit Andel in het Nederlandse Brabant. De organisatie vraagt sinds vorig jaar standaard vóór de uitvaart aan begrafenisondernemers om het gewicht van de overledene en de kist. Dat doet de dragers-organisatie vanwege een slechte ervaring in 2020. „Het lichaam en de kist was gewoon te zwaar, stijlvol dragen was niet mogelijk.”

Vanaf 140 kilo tilt Altena sindsdien met acht mensen in plaats van zes, maar die dragers brengen ook weer extra kosten met zich mee. Eén extra drager kost al gauw zo’n 50 à 100 euro en niet elke uitvaartverzekering dekt deze kosten in Nederland. Alhoewel dus niet altijd alle uitvaartkosten worden gedekt, legde Metro eerder uit waarom het toch verstandig is om voor een uitvaartverzekering te gaan.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria