DiscussiesNieuwsOverledene

Overnachten bij een overledene: hype of de toekomst?

Steeds vaker lees je nieuwsberichten over begrafenisondernemers die willen innoveren en vernieuwen.  Het idee is goed en het kan nabestaanden alleen maar ten dienste zijn.  Toch zijn er vraagtekens.  Het innoveren gaat soms heel ver, tot het overnachten bij een overledene.  Is dit een hype of wordt dit de toekomst?

Als men het verleden bekijkt, verbleef de overledene altijd in het sterfhuis.  In sommige regio’s is dat zelfs nog altijd het geval.  Toch ebt het opbaren thuis achteruit.  Het thuis opbaren is nog altijd mogelijk en kan perfect plaatsvinden, maar wordt het nog veel gevraagd door nabestaanden?  Het idee dat een overledene vies zou zijn, speelt hierin een grote rol.  Alsook de opkomst van steeds meer funeraria en mortuaria om een overledene tot aan de dag van begrafenis of crematie te laten rusten.

Blijven slapen bij de overledene

Wanneer funeraria moderner worden, komen er ook nieuwe elementen bij.  Zo ook de optie tot het overnachten bij de overledene.  Als het ware een hotelkamer waarbij de overledene aanwezig is en de nabestaanden de mogelijkheid hebben om te overnachten in dezelfde ruimte.   Niet alleen bij ons in België, ook in Nederland en andere landen.

Men kan zich de vraag stellen of hierin echt toekomst zit.  Of is hier niet veel vraag naar?  De mogelijkheid is er, dat is zeker goed, maar het plaatsvinden is een andere zaak.  Heeft een investering in een plaats om te overnachten bij een overledene wel zin?  Het is een element dat transparantie brengt in het uitvaartgebeuren, zowel voor nabestaanden als de begrafenisondernemer op zich.

Wanneer tien jaar geleden de 24-uur groetkamer gelanceerd werd, keek iedereen op.  De mogelijkheid om dag en nacht tot aan de dag van overlijden bij de overledene te kunnen, geeft een goed gevoel aan de nabestaanden.  Veel begrafenisondernemers bieden vandaag deze mogelijkheid aan, als extra service.  Het kan het rouwproces alleen maar ten goede komen.  En er wordt ook gebruik van gemaakt, van zulke groetkamers.

Of echter een “uitvaarthotel” straks standaard wordt, is en blijft een goede vraag.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies