Vrijdagnamiddag komt iemand te overlijden.  De familie wacht tot 19.00 uur om de begrafenisondernemer te contacteren.  Door een ruzie, in het verleden tussen familieleden, is de familie niet volledig op de hoogte van de uitvaartwens van de overledene.  Al had de overledene bij leven de rest van de familie verteld, dat hij een dossier had bij het UZ Leuven, om zijn lichaam te doneren.  Alsook dat er een wilsbeschikking was met betrekking tot de uitvaartwens én een testament bij de notaris, waarin geschreven zou staan, wat de exacte uitvaartwens was.

Als uitvaartondernemer kan je op dat ogenblik niets doen.  Geen uitvaart plannen, gewoon afwachten tot maadagochtend en dan pas de nodige telefoontjes plegen.  De familie kan geen rouwbrieven definitief versturen en moet eveneens wachten tot maadachtochtend om de exacte planning van de eventuele uitvaart te kunnen vastleggen.  In ons land, ben je als begrafenisondernemer verplicht de wilsbeschikking op te vragen en de uitvaartwens op eender welke manier op te volgen.

 

Het is weekend en je zit vast

Omdat het weekend was, zit je volledig vast.  Er is niets lastiger dan dat.  Zou de wetgever een e-loket kunnen openen om de begrafenisondernemers, desnoods met zware beveiliging, een wilsbeschikking te kunnen laten raadplegen wanneer het nodig is?  Voor andere zaken kan men bij de overheid via een e-loket snel een document opvragen, ook in het weekend.  Voor de nabestaanden zijn zulke situaties een echte doorn in het oog. Men kan geen uitvaart plannen of het afscheid laten plaatsnemen.  Zulk e-loket kan men snel en eenvoudig registeren per BTW nummer van een uitvaartondernemer, als voorbeeld.  Inloggen met je paspoort wanneer je geregistreerd bent.  Eenvoudig niet?

Waarom de wetgeving op deze manier, een moment van afscheid in de weg staat, is het misschien een te oude wetgeving.  Zeker wanneer we leven in een 21ste eeuw, waarin alles mobiel wordt, gegevens snel en eenvoudig beschikbaar zijn.  Waarom zou de overheid geen wilsbeschikkingen voor begrafenisondernemers beschikbaar maken, online?  Uiteraard, in dit geval, moet  men nog het UZ Leuven bellen, zo komt men te weten of er een dossier werd opgemaakt én de notaris.

 

Notaris vraagt akte van overlijden

De notaris is een ander verhaal.  Is er een testament?  Staat er in het testament geschreven wat de exacte uitvaartwens is?  Kan men zomaar het testament openen zonder een akte van overlijden?  Bij deze overledene vroeg de vrouw aan de lijn, na vier maal te bellen, of er een akte van overlijden was.  Het antwoord was neen.  Er kon nog geen aangifte van overlijden plaatsvinden, daar de uitvaartwens niet bekend was.  Ook daar zit men als begrafenisondernemer volledig vast.  Hoe kan je een aangifte van overlijden fatsoenlijk laten plaatsvinden, wanneer men niet weet of het begraven of cremeren wordt?

Na aandringen bij de notaris, kreeg men telefonisch te horen dat er in het testament geen uitvaartwens geschreven stond.  Men kon dus maandagmiddag pas de uitvaart plannen.  De familie vond drie dagen wachten, te lang.  Vrijdag overleden, maandagavond pas de uitvaart definitief gepland.  Het zou allemaal eenvoudiger kunnen.  Een centraal online register met wilsbeschikkingen, of een luik waarin men online een uitvaartwens op eender welke manier kan raadplegen, als geregistreerde begrafenisondernemer.

Deel dit!

5 reacties

 1. Rouwcentrum Merckx bvba on

  Heb deze situatie al 2 keer meegemaakt.
  Iemand is vrijdag middag overleden, en de uitvaart wordt dor de familie volledig geregeld, brieven werden in het weekend opgestuurd, enz.. Maandagmorgend contacteren wij de Burgerlijke Stand en blijkt dat de overledene een laatste wilsbeschikking had, totaal iets anders dan waar de familie voor gekozen had. Dus allemaal nieuwe brieven laten drukken en de volledige planning laten herschikken. Bij het tweede overlijden wist de familie gelukkig dat er een testament was, maar het lichaam was in beslag genomen op donderdag en hebben pas maandagmiddag de notaris een uittreksel van overlijden kunnen bezorgen. Het heeft dan nog vier dagen geduurd om alle erfgenamen op te roepen om uiteindelijk de uitvaart te kunnen bespreken.
  Dit zou véél eenvoudiger kunnen.

 2. Begrafenissen Jacobs on

  Deze situatie komt meer dan eens voor, het zou inderdaad aangewezen zijn moesten de begrafenisondernemers “beperkte of beveiligde” inzage kunnen hebben in het rijksregister. Ook héél belangrijk om te weten of er bij één of andere begrafenisondernemer een contract van voorafregeling bestaat, nu zeker interessant, want vanaf vandaag kan je een contract van voorafregeling laten registreren in de gemeente !!!!!! Dus idem probleem bij overlijden op vrijdagnamiddag, weten we ook niet of er “ergens” een contract bestaat. Moet dringend aan gewerkt worden !!!!

 3. Begrafenissen Jacobs on

  Naar mijn mening zou het ook opportune zijn moesten we als begrafenisondernemer dan ook kunnen weten bij welke begrafenisondernemer een contract ondertekend is, anders kunnen we weer niets doen.

 4. Hendrik de Bouvre on

  Interessante en terechte vragen!
  Eenvoudig zelf wilsbeschikking uit een bestand oproepen lijken m.i. met de huidige wet op de privacy niet juridisch haalbaar. Ten eerste omdat de overledene op het moment van opzoeking nog niet als overleden geregistreerd is bij de BS.

  Zou het al geen stap in de goede richting zijn als de burgerlijke standen de aangiften van overlijden en lijkbezorging digitaal ontvangen en de toelatingen ook digitaal bezorgen aan de uitvaartsector? Dat bespaart fysieke loketbezoeken, verplaatsingen en heeft als opportuniteit dat men 24u kan aangeven, ook tijdens weekends, ‘ s nachts, feestdagen enz.
  De administraties van de stad Antwerpen onderzoeken of dit technisch haalbaar is.
  Wat vindt de uitvartsector?

  Hendrik

 5. Een 10 tal jaren geleden ben ik eens naar een voorstelling geweest voor digitale aangifte van overlijden (met eID). Dit systeem werkt volgens mij zeer haalbaar. In Evergem blijkt men dit al te gebruiken.
  Zo zou het heel gemakkelijk zijn als wij de wilsbeschikking kunnen inkijken met onze eID, geregistreerd als begrafenisondernemer, (met beperkte toegang) de aangifte kunnen doen met scans van de originele documenten, de toelating kunnen afdrukken (bij begraving) en alle originelen 1 keer in de week binnenbrengen op de gemeentes.

Plaats een reactie